При преглед на питата може да се получи информация за пчелната майка. Първото - има ли я, или не. След това трябва да се следи физиологично състояние (заплодена или не), както и качество й.

За работата на оплодена, качествена майка в семейството, се съди по количеството пило на различна възраст. Качествената майка снася по едно яйце във всяка килийка, в централната част на питата. Ако майката е болна или стара, снесените яйца са разхвърляни по питата, с много пропуснати празни килийки, а в някои от тях може да има по две или повече яйца. Такава майка непременно трябва да се замени с млада.

Отсъствието на майка в семейството се установява по липсата на пило (отворено пило). На първо място се обръща внимание на наличието или липсата на еднодневни яйца (те стоят във вертикално положение на дъната на килийките).

ВАЖНО! Освен това, отсъствието на майка се характеризира с повишен шум и безпокойство сред пчелите, с тяхната агресивност при преглед на гнездото или изземане на питите.

При внезапна загуба на майката, пчелите изграждат на питата свищеви маточници, които залагат на основата на пчелните килийки, заети от ларви, не по-стари от три дни.

ВАЖНО! Свищевите маточници, за разлика от роевите, са разположени по цялата площ на питата, а не по периферията й. Ако маточниците са нагризани от пчелите, значи в семейството има млада, неоплодена майка, която ще започне да снася яйца около 14 дни, след като излезе от маточника.