Френската компания предлага иновативна селекция, подходяща за различни полета

Маслодайната култура остава атрактивна за добрите фермери

Ваня Велинска с. Стефаново, Радомирско

Възходи и падения следват рапичното производството през последните години. Каквито и да са аргументите за това, маслодайната култура си остава доста атрактивна. Особено за районите, където безпроблемно се реколтира, както и за фермерите, които държат на добрите практики на отглеждане и не допускат пропуски в технологията.

До дни ще започне жътвата на рапицата в страната. За разлика от миналата година, когато на много места рапицата бе компрометирана, тази - се очакват много по-добри резултати. Разбира се, и този сезон не мина без проблеми, породени най-вече от климатични фактори. Но те са част от земеделието, не трябва да ни учудват, а напротив да ни мотивират да правим едно по-добро и съвременно производство.

А това става с качествени сортове и хибриди, и последваща добра технология, която им позволява максимално да разгърнат потенциала си

Затова са и ежегодните открити дни, които фирмите организират, за да запознаят фермерите с най-новите постижения в областта на земеделието.

Присъстваме на открит ден на фирма Еуралис в землището на с. Стефаново, Радомирско на полетата на Юлиян Илиев. Безспорно компанията, която първа внесе рапичен хибрид в България, има какво да покаже.

При разработване на новото поколение рапица, Еуралис поставя силен селективен акцент върху борбата с фома. Новите хибриди са т. нар. п3 или производителност - протекция - печалба.

Производителност

Хибридите показват стабилност през годините, т.е. има висока производителност ежегодно. Те са с високо съдържание на масло, както и добра устойчивост на разпукване на шушулката.

Резултатите от добива се измерват чрез прецизни машини в опитните участъци, както и в производствените полета на фермерите. Високият продукционен потенциал се изисква за всички региони и трябва да е по-висок от добива при съществуващите на пазара хибриди.

Качеството на маслата се проверява чрез NIRS методология в лаборатория, а отскоро и по време на самата жътва. Освен това се взима предвид и съдържанието на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Протекция

Хибридите от ново поколение рапица на Еуралис са с генетична устойчивост на фома, като съчетават в себе си два вида защита - генетична и количествена. Този ген има абсолютна устойчивост към всички видове раси, които са познати до момента.

Печалба

Икономическата ефективност, която всеки фермер цели. Хибридите от п3 са тествани в продължение на няколко години, за да докажат, че дават добиви над стандарта и гарантират получаването на отлични количествени и качествени резултати.

Новите хибриди на Еуралис са устойчиви и към други болести с икономическо значение, като вертицилиум, склеротиния и цилиндроспориоза. Друг важен фактор, който се отчита по време на селекцията на рапица, е създаването на ефикасни механизми на защита и издръжливост през зимата.

Тези механизми се проявяват в хибрида и неговото поведение при различните етапи на вегетация - развитие през есента, преход към зимния сезон, повторен старт на растежа, устойчивост на ниски температури.

На опитното поле в Радомирско Еуралис представи водещите си хибриди рапица - конвенционални, както и от Клиърфийлд технологията.

Дарко

Ранен, хибрид от нова генерация.

У нас се предлага от две години, и вече има доста почитатели сред фермерите, коментира Стефания Баклрова, търговски и технически мениджър за района на София, Пловдив, Пазарджик, Хасково.

Растенията са ниски, имат добра студоустойчивост, както и устойчивост на полягане и разпукване на шушулките. Хибридът е преходен между старата и новата генетика на Еуралис. Той е с висока масленост и отлично качество на зърното. Има висок потенциал за добив - 550 кг/ка. Препоръката е да се избягва сеитба с висока посевна норма.

Цезарио

Най-ранният хибрид. Тръгва много бързо през есента, рано възстановява вегетацията си през пролетта. Има бърз и ранен цъфтеж, хибридът узрява по-рано. Отличава се с добър фитосанитарен профил, т.е. добра толерантност към основните заболявания - вертицилиум, алтернария и др.

Благодарение на гена за устойчивост на фома, може да се види, че растенията въобще не са засегнати, коментират специалистите от Еуралис.

Има висок потенциал за добив - 580 кг/дка.

Империо

Наподобява Меркурий, който вече не се предлага на българския пазар. Той е един от най-високодобивните хибриди, с потенциал - 590 кг/дка. Успява при различни почвено-климатични условия. Няма разпукване на шушулките.

Средноранен до средно късен хибрид. Рано напролет среднорано възстановява вегетацията си, цъфтежът му е от средноранен до средно късен, като има удължен период на цъфтеж, което е важно за развиване на генетичния му потенциал, тъй като разклоненията продължават да цъфтят по-дълго време и да формират добив,узрява среднорано.

Препоръката ни е, както и при всички останали хибриди, да се спазва сеитбената норма, за да могат растенията да развият по-дебела коренова шийка, коментира Димитър Сурчев, търговски и технически мениджър за района на Видин, Враца, Монтана, Ловеч. Това от една страна не позволява полягане на самите растения, а от друга - разклоненията започват от самата основа, а знаете, че шушулките се образуват по разклоненията. Ако се засее по-гъсто, развива се по-тънко растение, с малка коренова шийка и разклонения само в горната част. При лошо време, то поляга или се пречупва, докато при другите - не.

За предпочитане е по-рядката сеитба, за да може рапицата да образува разклонения, които да гарантират добив, съветват специалистите от фирмата.

Вито

Нов хибрид, с по-висок потенциал за добив - 600 кг/дка и стабилност в представянето.

Средноранен, подходящ за всички райони на страната. Характерни за него са дългите шушулки, което е предпоставка за по-висок добив. При спазване на сеитбена норма, е склонен да образува много разклонения, което допринася за по-висок добив.

Моменто

Средно късен, нов хибрид. Започва много дружно да пониква през есента, посевът стартира доста мощно, растенията са силни и добре разклонени. Има висок потенциал за добив. Растенията са толерантни на фома, склеротиния, алтернария.

На проблемни полета земеделските производители разчитат на Клиърфийл технология, като избират подходящите за нея хибриди. Този начин на отглеждане осигурява по-висока ефективност на хербицида при сухи години, дава по-широк спектър на приложение на хербицида, гарантира по-добър контрол на плевелите.

От икономическа гледна точка, особено при сухи години, тази технологията има и още едно важно преимущество, а то е че се прилага хербицид само при поникнала рапица, т.е. няма хербицидно приложение веднага след сеитба.

Предложенията хибриди рапица на Еуралис при Клиърфийл технология са:

Децибел Cl

Нов, средноранен хибрид. Прилича на Акварел, но е с по-дълга вегетация. Има по-висок потенциал за добив - 600 кг/дка. Растенията са високи, но с добра толерантност на полягане. Хибридът е толерантен на синя китка. Паразитът, които доскоро бе проблем за слънчогледа, вече се появява и в рапичните полета, алармират специалисти. Наблюдават се заразени полета. И докато при слънчогледа има два вида борба - едната генетична, а другата - химическа чрез хербициди, при рапицата - няма.

Затова в райони, където се наблюдава синята китка, Децибел е подходящо решение.

Акварел Cl

Хибридът е от 3 години на пазара, и вече е добре познат на фермерите. Ранен е, с много бърз старт, дружно поникване, мощно развитие на растенията. Характеризира се с по-късно възобновяване на вегетацията през пролетта. Това е от полза, когато има нетипично високи температури през зимните месеци. При такъв случай, например в края на месец януари, най-вероятно ще последват отново студени дни с минусови температури. Рапичните растения губят своята устойчивост на измръзване, когато са във фаза на активна вегетация. Наличието на по-късно възобновяване на вегетацията през пролетта дава по-голяма сигурност за запазване устойчивостта на измръзване по-дълъг период от време!

Устойчив е на издължаване и полягане и е един от най-устойчивите на разпукване на шушулки хибриди на пазара.

Всички рапични хибрид на Еуралис са селектирани с генетика, която се нарича ОГУРА (т.е съдържа ген от черна ряпа), която определя устойчивостта на разпукване.

Екипът на Еуралис на демоопитите на полето на фермера Юлиян Илиев (вляво)
Екипът на Еуралис на демоопитите на полето на фермера Юлиян Илиев (вляво)