Какви са причините и какво да правите?

След опрасването при свинята може да се наблюдава недостиг или пълна липса на мляко

Това е много голям проблем за стопанина, тъй като ще му се наложи да храни прасенцата изкуствено и ако го прави неправилно, те могат да загинат.

Непременно се постарайте да разберете какво се е случило със свинята. Най-честите причини за това са:

Стрес. Ако на животното не са осигурени комфортни условия на отглеждане, млякото на свинята може да секне.

Може животното да се е изплашило от нещо или пък да чувства някаква заплаха за прасилото си. Постарайте се да отстраните причините за безпокойство на свинята майка.

Недостигът на качествено и пълноценно хранене е една от най-честите причини за липса на мляко при опрасените свине. Включването в дажбата на специални комбинирани фуражи ще помогне напълно да ликвидирате проблема.

Започнете да изхранвате голямо количество сочни фуражи - трева, люцерна, марули, тикви, ябълки, моркови и др., напомнят специалистите. А делът на царевицата в дажбата трябва да е най-голям.

Много добър ефект има, ако в продължение на 2-3 дни се дава подсладена вода или запарен концентриран фураж с добавка на захар.

Осигурете на майката и достатъчно чиста и прясна вода.

Различни заболявания (нарушения в дейността на ендокринните жлези, възпаления на матката, мастит) при свинята водят до рязко намаление на изработката на мляко. Затова се консултирайте без отлагане с ветеринарен специалист, който може да приложи калциеви препарати, глюкоза и окситоцин.

Колко пъти дневно да храните прасенцата?

Кравето мляко може да спаси положението при изкуственото хранене на прасенцата
Кравето мляко може да спаси положението при изкуственото хранене на прасенцата

Ако свинята няма мляко, започнете да храните прасенцата с краве мляко, предварително загрято до 36-38 градуса. Отначало трябва да използвате шише с биберон, а после ги приучете да пият от плитко коритце.

Първата седмица прасенцата трябва да ядат mминимум 6 пъти - по 30-40 мл мляко на прасе. В млякото прибавяйте по 1 разбито сурово яйце и по 3-4 супени лъжици суроватка, извара или сухо мляко.

След 15-дневна възраст прасенцата трябва да се хранят 4-5 пъти дневно. И в шишето трябва да има толкова мляко, колкото едно прасе изпива за 3-5 минути.

От 20-25-ия ден към кравето мляко започнете да давате и топла ярма

В нея забърквайте по 1 супена лъжица свинска мас.

Много е добре в храната на прасетата да добавяте и смляна суха коприва.

Специалистите препоръчват даването и на витаминния препарат медистрес - по 1 мл на прасе.