След опрасването свинята няма мляко

12 юни 2018
Домашна ферма
0
8289
Няма снимка
Липсата на мляко при свинята майка е голям проблем за стопанина и?
1 2
 

Какви са причините и какво да правите?

След опрасването при свинята може да се наблюдава недостиг или пълна липса на мляко

Това е много голям проблем за стопанина, тъй като ще му се наложи да храни прасенцата изкуствено и ако го прави неправилно, те могат да загинат.

Непременно се постарайте да разберете какво се е случило със свинята. Най-честите причини за това са:

Стрес. Ако на животното не са осигурени комфортни условия на отглеждане, млякото на свинята може да секне.

Може животното да се е изплашило от нещо или пък да чувства някаква заплаха за прасилото си. Постарайте се да отстраните причините за безпокойство на свинята майка.

Недостигът на качествено и пълноценно хранене е една от най-честите причини за липса на мляко при опрасените свине. Включването в дажбата на специални комбинирани фуражи ще помогне напълно да ликвидирате проблема.

Започнете да изхранвате голямо количество сочни фуражи - трева, люцерна, марули, тикви, ябълки, моркови и др., напомнят специалистите. А делът на царевицата в дажбата трябва да е най-голям.

Много добър ефект има, ако в продължение на 2-3 дни се дава подсладена вода или запарен концентриран фураж с добавка на захар.

Осигурете на майката и достатъчно чиста и прясна вода.

Различни заболявания (нарушения в дейността на ендокринните жлези, възпаления на матката, мастит) при свинята водят до рязко намаление на изработката на мляко. Затова се консултирайте без отлагане с ветеринарен специалист, който може да приложи калциеви препарати, глюкоза и окситоцин.

Колко пъти дневно да храните прасенцата?

Ако свинята няма мляко, започнете да храните прасенцата с краве мляко, предварително загрято до 36-38 градуса. Отначало трябва да използвате шише с биберон, а после ги приучете да пият от плитко коритце.

Първата седмица прасенцата трябва да ядат mминимум 6 пъти - по 30-40 мл мляко на прасе. В млякото прибавяйте по 1 разбито сурово яйце и по 3-4 супени лъжици суроватка, извара или сухо мляко.

След 15-дневна възраст прасенцата трябва да се хранят 4-5 пъти дневно. И в шишето трябва да има толкова мляко, колкото едно прасе изпива за 3-5 минути.

От 20-25-ия ден към кравето мляко започнете да давате и топла ярма

В нея забърквайте по 1 супена лъжица свинска мас.

Много е добре в храната на прасетата да добавяте и смляна суха коприва.

Специалистите препоръчват даването и на витаминния препарат медистрес - по 1 мл на прасе.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
3753
0

Това е пагубно за еднодневните пъдпъдъчета Специалистите предупреждават птицевъдите да не поят еднодневните пъдпъдъчета с вода с калиев перманганат. Прилагането на този народен начин на профилактика

7299
0

Грижите са като за другите домашни птици Неголям брой пъдпъдъци дори може да се отглеждат дори в града, например в клетка за папагали. Но за да получавате редовно пъдпъдъчи яйца,

6777
0

Карайте я периодично да става от яйцата Количество пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура.

9324
0

За над 70% от стресовите ситуации е отговорен стопанинът им Най-често основна причина за дискомфортното състояние на животните са лошите условия на отглеждане и лошокачествените фуражи.

10404
0

Давайте им концентриран смесен фураж за едномесечни След като навършат месец, малките пилета вече могат да приемат остатъци от вашата трапеза. От тази възраст трябва да се увеличи количеството на

Още от Фермер
2034
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1395
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1071
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2133
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13077
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа