Новозасадените лантани имат нужда от редовни поливки и поддържане на постоянна влажност в почвата. Веднъж прихванали се в контейнера обаче, те стават практически сухоустойчиви. Необходимостта им от вода намалява и спират да толерират постоянната влага. Затова се препоръчва обилно поливане веднъж или два пъти в седмицата, вместо всекидневно наливане по малко вода. Между поливките почвата трябва да изсъхва, което означава, че трябва да се съобразяваме с условията и конкретното растение.

Лантаната няма нужда от много подхранване. Дори се смята, че чести внасяния на високи дози компрометират цъфтежа. Вместо това се развива буйна листна маса, но без цвят. Затова се препоръчва едно внасяне в началото на сезона. Комбинираният тор е най-подходящ. Следващи подхранвания се извършват в зависимост от нуждите на растението, например при забавяне на растежа или пожълтяване на листата. Дозата да е по-ниска от предписаната.

За обилен цъфтеж е хубаво да се отстраняват прецъфтелите цветоноси заедно с последното междувъзлие. Това стимулира разклоняването и следващ още по-обилен цъфтеж. Ако прецъфтелите цветове не се почистват, се образуват плодчета подобни на боровинки. Те са отровни и пълни със семенца. Но образуването им отнема от силата на растението да цъфти.