Възможности за отглеждане на маслини в България

14 май 2018
Растениевъдство
0
18279
Няма снимка
Създаването на маслинови насаждания у нас е съвсем реално. За целта има подходящи както месторастения, така и почви.
1 2 3
 

Подходяща е като алтернативна култура за някои райони на страната

Интерес за отглеждане на маслиновото дърво съществува отдавна в България. Той се мотивира основно от ролята на маслиновата култура в съседна Гърция.

Тя носи най-големи приходи от всички земеделски сектори (11.6 млн. дка, реколти от около 2 млн. тона, парични постъпления от $1.6 млрд.) и то на най-неплодородните почви.

Друг важен фактор е търсенето на алтернативни култури, при намаляващата роля на тютюна, който досега е основен източник на доходи за селското население в тютюневите райони на Южна България.

Интересът се повишава с тенденцията за изменение на климата по посока на субтропичното Средиземноморие с мека и безснежна зима, нарастващи температури и суши през лятото.

Такива благоприятни местаза отглеждане на маслини е възможно да се намерят в района на Ивайловград, в Югозападна България - на юг от Кресна, южната покрайнина на Сакар и на по-защитени места в Родопите и Средна гора, където зимните студове не превишават -18 градуса.

Отдавна населението и обществеността в най-южните части на България проявяват интерес за създаването на насаждения от маслини като алтернатива на тютюна, основната за района култура.

Маслинови дръвчета са засаждани от около 10 години в дворни места и градини в и около Петрич и други селища и от тях се берат маслини.

Местни специалисти и граждани твърдят, че успешен е сортът Зелена превъзходна от полуостров Халкидики, който издържа на студ до -18 градуса и има едри месести плодове.

Интересът към културата се увеличава, след като преди време испански специалисти са потвърдили, че около Петрич могат да се създават маслинови плантации.

Има предположения, че климатът на Южното Черноморие може да е подходящ за отглеждане на маслина.

През 2009 г. е проведена научно-техническа конференция в Земеделския колеж в Пловдив за условията за отглеждане на маслините в България с участие на български и гръцки специалисти. Известна експериментална работа е извеждана от същия колеж и Опитната станция в Кърджали.

Все още обаче липсват комплексни резултати със заключителни препоръки от многогодишни изследвания.

Изборът на почви не е проблем, тъй като изискванията на маслиновото дърво са не по-големи от тези на тютюна. Решаващ е комплексът от агроклиматични условия - мека зима без минусови температури (вероятно под -8-10 градуса), ранна пролет без слани, топло и продължително лято и есен.

Не трябва да се забравя, че маслината е намерила условия в крайбрежните райони на Средиземно море.

Следователно трябва да се подбират райони, или по-скоро микрорайони с най-силно проявено влияние на средиземноморския климат.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
1701
0

Подходящи са и за засушливи райони, както и за планински терени Ваня Велинска Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните,

14418
0

Това влияе зле на сектора, защото смъква нивото на качеството, твърди Иван Чубрин, който отглежда 70 дка с ягоди и 30 дка с малини Жени Владинова с.Мало Конаре, общ.

4671
0

Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните, през последните години стана все по-ясно обособяващ се подотрасъл на растениевъдството.

6165
0

Но само 29 хил. са под контрол на БАБХ и "Растителна защита" - останалите 67 хил. се работя от "пирати", алармира Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите на

12600
0

Най-подходящи са дълбоки, леки почви, с рН близо до неутралното или леко кисело Гергана Младенова Твърди се, че България е била сред най-големите производители на аспержи в началото на ХХ век.

Още от Фермер
4419
0

0 Първото изискване е, короните на дърветата да са редки. 0 Второто, сянката от тях да пада върху кошерите само по обедните и следобедните часове, а не целодневно, съветват специалистите.

2601
0

Те са неделима част от технологията на прецизното земеделие Представяме ви най-съвременни системи на водещи световни фирми за оптимално подхранване на културите Общоприетите практики за управление

1548
0

Завихрило се торнадо изплаши жителите на Кюстендил и село Копиловци, след което последва пороен дъжд и градушка. Хората споделят, че началото на бурята е започнала със силно въздушно течение и

4896
0

В кои случаи ще могат да се въвеждат и небиологични животни в едно стопанство Ще им се отпускат пасища Зайците да могат да се отглеждат биологично предвижда проект на допълнение в Наредба N1 от 2013

1161
0

През нощта над по-голямата част от страната времето ще е предимно ясно. В сутрешните часове над крайните източни райони ще се образува ниска слоеста облачност. Утре ще преобладава слънчево време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В коя Моравия са проповядвали светите братя и участвали ли са в покръстването на българите? Въпреки епохалните заслуги на Кирил и Методий и техните ученици, и до днес учените спорят за основни факти от живота им. Едната причина, разбира се, е, че те са живели много отдавна - преди близо 12 века, но другата е, че има много заблуди,

Сърбящият обрив не е чиста алергия. При 50% причината за пристъпа остава скрита. Един вид е наследствен. Най-популярната закачка с дерматологията е, че не съществуват болести на кожата. Зад остроумието обаче не стои оптимистичната новина, че кожата е суперздрав орган, както би си помислил неспециалист.

Народният театър получи няколко статуетки С пищна церемония бяха връчени наградите "Аскеер" в Театъра на армията. Изгряваща звезда беше Веселин Петров. Поддържаща мъжка роля взе Малин Кръстев. Наградата за водеща мъжка роля отиде при Захари Бахаров. Поддържаща женска роля е за Ани Пападопулу, а водещата женска роля е за Мария Стефанова,

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа