Възможности за отглеждане на маслини в България

14 май 2018
Растениевъдство
0
23634
Няма снимка
Създаването на маслинови насаждания у нас е съвсем реално. За целта има подходящи както месторастения, така и почви.
1 2 3
 

Подходяща е като алтернативна култура за някои райони на страната

Интерес за отглеждане на маслиновото дърво съществува отдавна в България. Той се мотивира основно от ролята на маслиновата култура в съседна Гърция.

Тя носи най-големи приходи от всички земеделски сектори (11.6 млн. дка, реколти от около 2 млн. тона, парични постъпления от $1.6 млрд.) и то на най-неплодородните почви.

Друг важен фактор е търсенето на алтернативни култури, при намаляващата роля на тютюна, който досега е основен източник на доходи за селското население в тютюневите райони на Южна България.

Интересът се повишава с тенденцията за изменение на климата по посока на субтропичното Средиземноморие с мека и безснежна зима, нарастващи температури и суши през лятото.

Такива благоприятни местаза отглеждане на маслини е възможно да се намерят в района на Ивайловград, в Югозападна България - на юг от Кресна, южната покрайнина на Сакар и на по-защитени места в Родопите и Средна гора, където зимните студове не превишават -18 градуса.

Отдавна населението и обществеността в най-южните части на България проявяват интерес за създаването на насаждения от маслини като алтернатива на тютюна, основната за района култура.

Маслинови дръвчета са засаждани от около 10 години в дворни места и градини в и около Петрич и други селища и от тях се берат маслини.

Местни специалисти и граждани твърдят, че успешен е сортът Зелена превъзходна от полуостров Халкидики, който издържа на студ до -18 градуса и има едри месести плодове.

Интересът към културата се увеличава, след като преди време испански специалисти са потвърдили, че около Петрич могат да се създават маслинови плантации.

Има предположения, че климатът на Южното Черноморие може да е подходящ за отглеждане на маслина.

През 2009 г. е проведена научно-техническа конференция в Земеделския колеж в Пловдив за условията за отглеждане на маслините в България с участие на български и гръцки специалисти. Известна експериментална работа е извеждана от същия колеж и Опитната станция в Кърджали.

Все още обаче липсват комплексни резултати със заключителни препоръки от многогодишни изследвания.

Изборът на почви не е проблем, тъй като изискванията на маслиновото дърво са не по-големи от тези на тютюна. Решаващ е комплексът от агроклиматични условия - мека зима без минусови температури (вероятно под -8-10 градуса), ранна пролет без слани, топло и продължително лято и есен.

Не трябва да се забравя, че маслината е намерила условия в крайбрежните райони на Средиземно море.

Следователно трябва да се подбират райони, или по-скоро микрорайони с най-силно проявено влияние на средиземноморския климат.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
3078
0

Пореден открит ден проведе Екофол съвместно с фирмите Пионер Семена и ДюПон Растителна защита. В землището на с. Катуница, Пловдивско трите фирми представиха предложенията си за следващия сезон пред

3528
0

Поредният форум Портфолио Фарм на фирма Пионер се проведе в землището на с. Катуница, Пловдивско. Присъстващите фермери от региона се запознаха с потфолиото на Пионер,

7605
0

Има сериозна пазарна ниша, фермерите трябва да се възползват Ваня Велинска На опитното поле в Кнежа подобаващо място заема и соята. Културата не е сред любимите на родните фермери, но не и тук.

8766
0

На час път е от София. Ясен Иванов я създава с къртовски труд в двора на баба си и дядо си Гергана Младенова Ясен Иванов е един от онези млади хора, които обичат действието и растенията.

3924
0

През последните две години извършваме сериозен подбор на хибриди, като целта ни е да направим едно добро портфолио, което да задоволи търсенето на родните ни фермери, коментира Севдалина Георгиева,

Още от Фермер
36
0

Течен тъмен шоколад на българската биокомпания Хармоника спечели награда на Great Taste Award. "Тъмно кафяв цвят и шоколадов аромат, прекрасно топящ се вкус и изненадващо мека, кремообразна текстура.

144
0

Рязко са намалели тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско, съобщава Кмета.бг. Например в най-голямото село в общината - Брезница тютюнопроизводителите тази година са само двама от близо 4000 жители.

189
0

Летни разядки и сосове като доматен сос с босилек и домашен кетчуп ще са фокус на утрешното издание на Фермерския фестивал пред земеделското министерство.

378
0

Ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в северните райони на Западна и Централна България ще превали и прегърми.

1449
0

ДФ "Земеделие" започна изплащането на финансовата подкрепа по схемата на минималната държавна помощ de minimis, съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ "Земеделие".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Сигнал за открито мъртво бебе е подаден вчера в 14,48 часа в полицията в Хасково, съобщиха от ОД на МВР в Хасково. Съобщението е подадено от депото за битови отпадъци намиращо се на сметището край село Гарваново. При работата си, служители от депото са открили трупа на новородено бебе. Назначена е аутопсия.

Броят на потребителите на интернет в Китай е достигнал 802 милиона в края на юни, което е с 3,8% повече в сравнение с шест месеца по-рано, сочат данни от доклад за развитието на интернет в страната, съобщава bulgarian.cri.cn. Благодарение на увеличението, процентът на достъпност до интернет в страната е достигнал 57,7, като 26,

Подготвящият се за трета мисия на Международната космическа станция японски астронавт Соичи Ногучи написа в Туитър, че най-важното нещо в космоса е тоалетната и правилното й използване, съобщава сайтът РИА Новости. "Едно от най-важните умения в орбита е правилното използване на WC-то!" Към своето съобщение японският астронавт пусна и илюстрация.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа