Подходяща е като алтернативна култура за някои райони на страната

Интерес за отглеждане на маслиновото дърво съществува отдавна в България. Той се мотивира основно от ролята на маслиновата култура в съседна Гърция.

Тя носи най-големи приходи от всички земеделски сектори (11.6 млн. дка, реколти от около 2 млн. тона, парични постъпления от $1.6 млрд.) и то на най-неплодородните почви.

Друг важен фактор е търсенето на алтернативни култури, при намаляващата роля на тютюна, който досега е основен източник на доходи за селското население в тютюневите райони на Южна България.

Интересът се повишава с тенденцията за изменение на климата по посока на субтропичното Средиземноморие с мека и безснежна зима, нарастващи температури и суши през лятото.

Такива благоприятни местаза отглеждане на маслини е възможно да се намерят в района на Ивайловград, в Югозападна България - на юг от Кресна, южната покрайнина на Сакар и на по-защитени места в Родопите и Средна гора, където зимните студове не превишават -18 градуса.

Отдавна населението и обществеността в най-южните части на България проявяват интерес за създаването на насаждения от маслини като алтернатива на тютюна, основната за района култура.

Маслинови дръвчета са засаждани от около 10 години в дворни места и градини в и около Петрич и други селища и от тях се берат маслини.

Местни специалисти и граждани твърдят, че успешен е сортът Зелена превъзходна от полуостров Халкидики, който издържа на студ до -18 градуса и има едри месести плодове.

Интересът към културата се увеличава, след като преди време испански специалисти са потвърдили, че около Петрич могат да се създават маслинови плантации.

Има предположения, че климатът на Южното Черноморие може да е подходящ за отглеждане на маслина.

През 2009 г. е проведена научно-техническа конференция в Земеделския колеж в Пловдив за условията за отглеждане на маслините в България с участие на български и гръцки специалисти. Известна експериментална работа е извеждана от същия колеж и Опитната станция в Кърджали.

Все още обаче липсват комплексни резултати със заключителни препоръки от многогодишни изследвания.

Изборът на почви не е проблем, тъй като изискванията на маслиновото дърво са не по-големи от тези на тютюна. Решаващ е комплексът от агроклиматични условия - мека зима без минусови температури (вероятно под -8-10 градуса), ранна пролет без слани, топло и продължително лято и есен.

Не трябва да се забравя, че маслината е намерила условия в крайбрежните райони на Средиземно море.

Следователно трябва да се подбират райони, или по-скоро микрорайони с най-силно проявено влияние на средиземноморския климат.

Маслината е сравнително непретенциозна култура
Маслината е сравнително непретенциозна култура
Доходите от маслини не са за пренебрегване, изчисляват специалисти
Доходите от маслини не са за пренебрегване, изчисляват специалисти