Коя резитба за какво помага, питат любители

През настоящия месец се извършват важни резитби на зелените части на лозята.

Те регулират растежа и плододаването за получаване на оптимален добив с високо качество.

Към тях спадат филизенето, прищипването и кършенето. При

филизенето

се отстраняват излишните леторасти - това се прави с цел да не се допусне сгъстяването им.

Премахват се тези, които са покарали от спящи пъпки и ъглови очи.

Същото важи и за леторасти, които са покарали от спящите очи по стъблото при стъблените формировки на отглеждане.

Отстраняват се и безплодните и слабо развити плодни леторасти.

Лозарите трябва да запазят само тези, които ще използват при бъдещата резитба.

Операцията се извършва рано - след като напълно се очертаят ресите, когато леторастите достигнат 15-20 см и не са вдървесинели.

Прищипване

Това е операция за отстраняване на растежния връх на леторасти с 1-2 недоразвити листа.

Целта е да се елиминира един неприятен дефект - източване на ресите в мустаци.

Прищипването се прилага при приземни млади, буйни лози и при чувствителни сортове.

Такива са Плевен, Хамбургски мискет, Болгар.

Прищипването се прави след като се очертаят ресите - когато на летораста са образувани около 6-8 листа.

Кършене

То предотвратява един физиологичен недостатък - изресяването.

Прави се и при неблагоприятни условия по време на цъфтежа при чувствителни сортове.

Такива са винените Червен мискет, Ркацители, Мерло, Пино Шардоне, Каберне Совиньон.

Налага се да се осъществява и при десертни сортове като Супер ран Болгар, Кардинал, Брестовица, Италия.

При кършенете се премахват върховете на леторастите с по-голям брой от 4-7 недоразвити листа.

Най-голям ефект от операцията се постига, когато се извърши 5-6 дни преди или в началото на цъфтежа на лози и асми.