Коя резитба за какво помага, питат любители
През настоящия месец се извършват важни резитби на зелените части на лозята.
Те регулират растежа и плододаването за получаване на оптимален добив с високо качество.
Към тях спадат филизенето, прищипването и кършенето. При
филизенето
се отстраняват излишните леторасти - това се прави с цел да не се допусне сгъстяването им.
Премахват се тези, които са покарали от спящи пъпки и ъглови очи.
Същото важи и за леторасти, които са покарали от спящите очи по стъблото при стъблените формировки на отглеждане.
Отстраняват се и безплодните и слабо развити плодни леторасти.
Лозарите трябва да запазят само тези, които ще използват при бъдещата резитба.
Операцията се извършва рано - след като напълно се очертаят ресите, когато леторастите достигнат 15-20 см и не са вдървесинели.
Прищипване
Това е операция за отстраняване на растежния връх на леторасти с 1-2 недоразвити листа.
Целта е да се елиминира един неприятен дефект - източване на ресите в мустаци.
Прищипването се прилага при приземни млади, буйни лози и при чувствителни сортове.
Такива са Плевен, Хамбургски мискет, Болгар.
Прищипването се прави след като се очертаят ресите - когато на летораста са образувани около 6-8 листа.
Кършене
То предотвратява един физиологичен недостатък - изресяването.
Прави се и при неблагоприятни условия по време на цъфтежа при чувствителни сортове.
Такива са винените Червен мискет, Ркацители, Мерло, Пино Шардоне, Каберне Совиньон.
Налага се да се осъществява и при десертни сортове като Супер ран Болгар, Кардинал, Брестовица, Италия.
При кършенете се премахват върховете на леторастите с по-голям брой от 4-7 недоразвити листа.
Най-голям ефект от операцията се постига, когато се извърши 5-6 дни преди или в началото на цъфтежа на лози и асми.
Коментари