След като може да се прави вино от малини, може ли да се прави вино и от ягоди и ако е така, то има ли някакви особености, пита Стефан Павлов от Враца

Отговаря на инж. техн. Николай Бакалов:

Плодови вина могат да се произвеждат от всички плодове, но за разлика от гроздето повечето от тях включително и ягодата съдържат много малко киселини.

Това означава, че след като получим виното и го отделим от плодовата каша, трябва да се добавят 1 до 2 грама на литър винена или лимонена киселина

Най-добре е първоначално да добавите само 1 грам на литър и след като опитате и установите, че киселините са още малко, тогава вече да добавите още 0,5 или 1 грам.

Захарното съдържание на ягодата е много ниско

То е от 6 до 8% и без добавяне на захар ще се получи вино с 3,4 до 4,5 об.% алкохол, което ще е трудно за съхранение и бързо ще вкисне.

За това е необходимо да се добави захар до получаване на 18 - 20% захарност.

Точното количество на захарта може да определите след като предварително измерите захарното съдържание на прецеден сок от ягоди и след това прецените колко захар да добавите.

Един пример

Ако имате 100 кг ягоди със захарно съдържание 8%, за да станат до 20%, вие решавате да сложите 12 кг захар.

Но тук вече трябва да се има предвид, че захарта също заема и обем - още 7,2 литра /1кг захар след като се разтвори заема 0,6 литра/.

За този допълнителен обем ви трябват още 1,5 кг захар или общо е нужно да добавите 13,5 кг захар, за да получите 20% захари за ферментация или ягодово вино с 11,2 об.% алкохол.

Ако желаете можете да добавите за ферментацията мая - по 20 грама суха мая за 100 кг каша.

Температурата на ферментация да бъде от 20 до 22 градуса. Процесът ще протече за не повече от 10 дни.

След това веднага трябва да отделите виното от плодовата каша и да го съхранявате на хладно място до 18 градуса, за да може да се избистри бързо и да не вкисне.

Най-добре е след като се избистри, да го разлеете в бутилки.

Ако желаете, предварително може да му добавите и серниста киселина - 60 до 70 мл. за 100 литра вино.