"Има ли начин петлите да не се хвърлят, като видят човек? Какво трябва да се направи?"

Красимира Иванова, с. Велино, Шуменска област

Всеки птицевъд е наясно с ролята, която изпълнява петелът в стопанството - да защитава кокошия харем от опасности, които ги причакват зад вратата на кокошарника. Но понякога той възприема като опасност и своя стопанин или чужди хора. Предлагаме ви 5 начина да отучите петела от този опасен навик.

1. Купувайте 10-дневни пилета

Проблемите с агресивността при петлите често имат птицевъди, които са придобили птицата в тийнеджърска или в зряла възраст. В този период при пернатите вече са със сформиран характер, който се е развил съобразно условията, в които са пораснали. Например петелът може да придобие лош нрав, ако са го обиждали по-силно самци от неговото люпило.

Затова възпитавайте петела самостоятелно, за да му станете приятел. За възрастния петел вие сте чужд човек - априори злонамерен. Пернатите със спокоен характер могат да приемат стопанина си след известно време, но озлобените им роднини ще станат нападатели. Затова е най-добре да се вземат пилета на 10-дневна възраст, когато още не им е ясно основното предназначение на самеца в кокошето царство.

2. Опитайте се да се разберете с добро

Най-хуманният начин за справяне с агресивен петел е да се сприятелите с него, като му отделяте особено внимание.

Отделете нападателя в заградено място и системно го подхранвайте с вкусна храна. Дръжте се уверено. Петелът чувства човешките емоции. Страхът на стопанина му за него е сигнал за незабавна атака.

Залог за успешното общуване с отделения петел са следните условия:

спокойният тон на стопанина;

липсата на резки движения;

редовно подхранване с вкусна храна.

Като говорите с птицата, постепенно тя свиква с вашия глас. Важно условие на хуманния метод е да не използвате никакво физическо насилие.

След като усетите промени в настроението на побойника, върнете го при останалите птици. Не избягвайте петела - продължавайте да общувате с него и смело го гледайте в очите. Намалете кратността на подхранването, но не го спирайте. Някои петли, след като се върнат при кокошките и другите петли, отново започват да проявяват агресия по отношение на хора. Това е обусловено от страха на самеца да не се посрами пред кокошките, като допусне някой да ги нападне. Тогава престанете да ходите при кокошките в присъствие на петела. Преди да съберете снесените яйца, изкарайте го с кокошките на двора.

3. Преминете изцяло на волиерно отглеждане

Един от начините да решите проблема е да осигурите на птиците си просторна волиера за разходки и да не ги пускате да излизат самостоятелно извън пределите й. Осигурете им прясна зелена трева, която те са свикнали да кълват.

4. Превъзпитание с глад

Много популярен метод, който прилагат опитни птицевъди, е като държат петела гладен в продължение на няколко дни. При птиците е слабо развита причинно-следствената връзка. Затова единственият начин да накарате петела да разбере за какво е наказан е, като го отделите веднага след като е нападнал и не му давате храна в продължение на 1-2 дни. Не навестявайте пернатия нападател и не го съжалявайте. Човекът, който нахрани гладния петел, се превръща в герой за него. Ако петелът напада не всички от семейството, а само един човек, именно той трябва да го нахрани. По този начин птицата за първи път ще погледне на него не като на жертва, а като на спасител. Непременно осигурете на наказания петел чиста вода за пиене, иначе птицата ще се обезводни и ще се разболее. Ако петелът се окаже инат, повторете гладуването колкото пъти е необходимо до постигането на резултат.

5. Неприятни за петела водни процедури

За разлика от останалите птици петлите и кокошките не обичат да се къпят. Неприятно им е да ходят с мокро оперение и да се цапат. Затова използвайки ледена вода като оръжие охладете агресията на петела.

Може да го полеете неочаквано с маркуч веднага щом видите, че се готви за рязко нападение - накокошинен, с разтворени крила. Птицата ще се опита да се скрие, но вие не спирайте.

Потапянето на петела в кофа с вода е много популярен начин. Но може да го правите само в случай, че сте сигурен, че няма да изпуснете птицата, като преди това трябва да се преборите с него и да се предпазите от клюна и опасните му шпори. Бързо хванете агресора за врата с една ръка и за краката - с другата. Топнете главата на птицата във водата за няколко секунди. Повторете 2-3 пъти, а след това рязко го отстранете. Със сигурност петелът ще запомни наказанието и ще започне да ви заобикаля.

Облейте петела с кофа вода. Напълнете няколко кофи с вода. Повторете водната поцедура няколко пъти, тъй като озлобената птица ще повтори опита за нападение. Мокрият петел веднага ще се усмири. Водата трябва да е максимално студена.

Ако всичко това не помогне, решението е да сготвите супа от аресивния петел.