Гъсениците на този молец изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и умирането на дърветата. При висока численост и няколко последователни нападения нападнатите растения са обречени на гибел.

В България видът е установен за първи път през 2014 г. в Университетската Ботаническа градина в Балчик, но не е изключено да е проникнал в страната още през 2013 г. Понастоящем Cydalima perspectalis е широко разпространен в много райони на страната. Характерните местообитания на C. perspectalis са естествени и изкуствени насаждения от чемшир - Buxus spp.

Гъсениците на чемшировата пеперуда се активизират при затопляне на времето над 10-12 градуса. В нашата страна обичайно това е през месец март.

Молецът по чемшира има две или три поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и четвърто. Зимува като млада ларва между двойка здраво слепени с паяжинеста материя листа. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чимшировите листа, от които се излюпват ларвите. Яйцата са разположени под зелени ненагризани листа.

Новоизлюпените ларви минират паренхимните тъкани и скелетират листата, при което остава само епидермисът. При висока численост ларвите се хранят и с млада кора. Възрастните ларви се хранят върху листата. Ларвите се хранят четири седмици, като в местата на храненето се натрупват екскременти и остатъци от линеенето - черни главови капсули с различни размери. При какавидиране са първоначално зелени с покафенели надлъжни линии. Наблюдавани са два варианта - най-разпространеният е предимно бял, а другият е изцяло светло кафяв.

Химичната борба се провежда с инсектициди, като 0,1% Би-58 10 мл/10 л вода, 0,07% Нуреле Д 7 мл/10, 0,05 % Фюри 10 ЕК 5 мл/10 л вода, 0,05 % Децис 2.5 ЕК - 5 мл/10 л вода, 0,03 % Вазтак нов 100 ЕК 3 мл/10 л. вода, 0,1 % Агрия 1050+ 10 мл/10 л вода. Задължително се прибавя прилепител, тъй като листата на чемшира са гладки и разтвора няма да се задържи. Пръскането да става обилно, за да може препаратът да достигне до вътрешната страна на чемшировите листенца. Необходими са поне 2-3 поредни третирания през 7-10 дни, за да има ефект.