Молецът по чемшира може да обезлисти напълно растението

15 април 2018
Цветя
0
44649
1 2 3
 

Гъсениците на този молец изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и умирането на дърветата. При висока численост и няколко последователни нападения нападнатите растения са обречени на гибел.

В България видът е установен за първи път през 2014 г. в Университетската Ботаническа градина в Балчик, но не е изключено да е проникнал в страната още през 2013 г. Понастоящем Cydalima perspectalis е широко разпространен в много райони на страната. Характерните местообитания на C. perspectalis са естествени и изкуствени насаждения от чемшир - Buxus spp.

Гъсениците на чемшировата пеперуда се активизират при затопляне на времето над 10-12 градуса. В нашата страна обичайно това е през месец март.

Молецът по чемшира има две или три поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и четвърто. Зимува като млада ларва между двойка здраво слепени с паяжинеста материя листа. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чимшировите листа, от които се излюпват ларвите. Яйцата са разположени под зелени ненагризани листа.

Новоизлюпените ларви минират паренхимните тъкани и скелетират листата, при което остава само епидермисът. При висока численост ларвите се хранят и с млада кора. Възрастните ларви се хранят върху листата. Ларвите се хранят четири седмици, като в местата на храненето се натрупват екскременти и остатъци от линеенето - черни главови капсули с различни размери. При какавидиране са първоначално зелени с покафенели надлъжни линии. Наблюдавани са два варианта - най-разпространеният е предимно бял, а другият е изцяло светло кафяв.

Химичната борба се провежда с инсектициди, като 0,1% Би-58 10 мл/10 л вода, 0,07% Нуреле Д 7 мл/10, 0,05 % Фюри 10 ЕК 5 мл/10 л вода, 0,05 % Децис 2.5 ЕК - 5 мл/10 л вода, 0,03 % Вазтак нов 100 ЕК 3 мл/10 л. вода, 0,1 % Агрия 1050+ 10 мл/10 л вода. Задължително се прибавя прилепител, тъй като листата на чемшира са гладки и разтвора няма да се задържи. Пръскането да става обилно, за да може препаратът да достигне до вътрешната страна на чемшировите листенца. Необходими са поне 2-3 поредни третирания през 7-10 дни, за да има ефект.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
5472
0

“Купих си холандска бегония. Веднага ли да я пресадя в нова саксия, или да изчакам да прецъфти? Мога ли да я поставя близо до друга бегония?” Семейството на бегониите е огромно.

6372
0

Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари. Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен.

26235
0

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

40554
0

“Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство." Думите са на известен професор от далечното минало. А темата напълно се припокрива с героите на тази страница.

3546
0

* Блатното кокиче е в Червената книга Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение,

Още от Фермер
441
0

Пчелният восък с годините акумулира различни токсини - като тежки метали и пестициди, които оказват отрицателно влияние върху пчелите и качеството на пчелните продукти.

1800
0

Белези за начало на беритба Отглеждането на грозде е само половината от работата на лозаря. Много важен момент е събирането на реколтата за производството на вино или сок.

6327
0

Понякога се случва плодовете на тиквичките и на краставиците да горчат. И двата зеленчука са от едно семейство, като за тях е характерно да натрупват горчиви вещества в плодовете,

1512
0

В момента късното зеле продължава да нараства и затова трябва да полагате добри грижи за растенията. Поддържайте почвата чиста от плевели. Ако има възможност, окопайте около растенията.

3762
0

„Агрион“ извършва безплатна оценка на земеделските парцели на всички желаещи Навлизането в есенния сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От днес търсете по всички вестникарски будки и бензиностанции легендарното сп. "Космос" - само за 4,50 лв. След 23 години прекъсване списанието, с който поколения жадни за знания българи израстнаха в годините на Желязната завеса, се възражда в луксозно пълноцветно списание от 21 септември. Изданието излиза за първи път през 1962 г.

Учени от Австралийския национален университет установиха, че приличащи на листа фосили, известни от 75 години, са на най-древните животни, съобщиха АФП и Асошиейтед прес. Загадъчните организми са наречени "Дикинсония". Те са описани за първи път през 1947 г. Намирани са в Австралия и Русия. Размерът им варира от около 1 см до 1,22 м.

Новият главен секретар на МВР трябва да е горе-долу с профила на Младен Маринов, каза пред журналисти в парламента доскорошният министър на вътрешните работи Валентин Радев. От днес той отново е народен представител и вероятно ще се включи в дейността на две парламентарни комисии - по отбраната и по вътрешна сигурност и обществен ред, предава БТА.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа