Молецът по чемшира може да обезлисти напълно растението

15 април 2018
Цветя
0
23355
1 2 3
 

Гъсениците на този молец изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и умирането на дърветата. При висока численост и няколко последователни нападения нападнатите растения са обречени на гибел.

В България видът е установен за първи път през 2014 г. в Университетската Ботаническа градина в Балчик, но не е изключено да е проникнал в страната още през 2013 г. Понастоящем Cydalima perspectalis е широко разпространен в много райони на страната. Характерните местообитания на C. perspectalis са естествени и изкуствени насаждения от чемшир - Buxus spp.

Гъсениците на чемшировата пеперуда се активизират при затопляне на времето над 10-12 градуса. В нашата страна обичайно това е през месец март.

Молецът по чемшира има две или три поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и четвърто. Зимува като млада ларва между двойка здраво слепени с паяжинеста материя листа. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чимшировите листа, от които се излюпват ларвите. Яйцата са разположени под зелени ненагризани листа.

Новоизлюпените ларви минират паренхимните тъкани и скелетират листата, при което остава само епидермисът. При висока численост ларвите се хранят и с млада кора. Възрастните ларви се хранят върху листата. Ларвите се хранят четири седмици, като в местата на храненето се натрупват екскременти и остатъци от линеенето - черни главови капсули с различни размери. При какавидиране са първоначално зелени с покафенели надлъжни линии. Наблюдавани са два варианта - най-разпространеният е предимно бял, а другият е изцяло светло кафяв.

Химичната борба се провежда с инсектициди, като 0,1% Би-58 10 мл/10 л вода, 0,07% Нуреле Д 7 мл/10, 0,05 % Фюри 10 ЕК 5 мл/10 л вода, 0,05 % Децис 2.5 ЕК - 5 мл/10 л вода, 0,03 % Вазтак нов 100 ЕК 3 мл/10 л. вода, 0,1 % Агрия 1050+ 10 мл/10 л вода. Задължително се прибавя прилепител, тъй като листата на чемшира са гладки и разтвора няма да се задържи. Пръскането да става обилно, за да може препаратът да достигне до вътрешната страна на чемшировите листенца. Необходими са поне 2-3 поредни третирания през 7-10 дни, за да има ефект.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
35217
0

Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Отглеждат се лесно, а цъфтят изобилно от края на август до (а и след) първите слани през есента. Сортовете и хибридите при тези цветя са

45882
0

Лупината е красиво цвете, което цъфти през летните месеци. У нас е по-известна с името вълчи боб. Приликата в цветовете на двете растения е доста очевидна.

75537
0

Климатът се променя, а това не е добре за растенията. Свикнали сме през топлите месеци да се радваме на красотата в градината, а предния месец не ни даде много тази възможност.

24318
0

Черните листни петна по розите са причинени от фитопатогена Diplocarpon rosae или Marssonina rosae. Заболяването се проявява през лятото и есента. Първите симптоми са червеникаво - черни петна с

54162
0

Първенец на много изложби, стрептокарпусът бавно навлиза и на наша територия предимно чрез внос от Холандия. Измежду над 150 вида стрептокарпуси и неизброимите им хибриди у нас засега се предлагат

Още от Фермер
4239
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3618
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

7056
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3501
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5526
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа