Направете най-важните практики, резитбите вече да приключат

Ако любителите лозари са закъснели да извършат досега /поради неблагоприятни метеорологични условия/ основните земеделски практики в насажденията, време е да ги подхванат и приключат.

Подхранването на лози и асми и окопаването, както и засажданетоа нови лозички - всичко това трябва да приключи до края на месеца.

Резитбите също е редно да привършат, ако някъде са оставени за по-късно по някакви съображения.

Да се довършат и ремонтите на подпорните конструкции

Това е задължително да стане преди да са тръгнали буйно да растат леторастите.

Привържете стъблата, кордоните и плодните пръчки, защото когато лозите започнат да се развиват силно, това, за което говорим, ще стане много трудна работа и тогава без да искате ще счупите и нараните млади леторасти.

Все още има опасност от осланяване

За него трябва да внимават най-вече стопаните в по-рисковите райони и в усойните, ниски и студени котловини. Там има риск набъбналите пъпки на лози и асми да пострадат, ако се появи явлението.

За сведение:

Пъпките се поразяват рядко напролет от внезапни нощни студове или слани, но все пак, ако те се появят, пъпките започват да се повреждат при температури от минус 2,5 до минус 4 градуса.

Младите леторасти обаче се повреждат при минус 1,5 градуса, а цветовете - при 0 градуса.

Пролетните мразове са често явление у нас - при тях температурите на въздуха се понижават под 0 градуса в пpиземния cлой.

През нощта и преди изгрев с падане на температурите водните пари се втечняват и при стойност под 0 градуса се превръщат в ледени кристалчета - т.е. слана, която е опасна.

Мерки срещу увреждане

Късните пролетни слани през няколко години нанасят големи повреди

Статистиката у нас сочи, че късните пролетни слани през няколко години нанасят сериозни повреди на лозите и асмите.

Те могат частично или напълно да унищожат покаралите леторасти и реси.

Предпазването на лозите от късните пролетни слани става чрез късна резитба и със задимяване

Там, където има твърде голяма опасност от късни пролетни слани, винаги се препоръчва късна резитба.

Тя се прави след като се развият пъпките по върховете на пръчките или след като е преминала опасността от слани - тогава е и по-сигурно.

Задимяването пък става с изгаряне на различни органични материали.

Такива могат да бъдат пръчки, листа, слама и други, които трябва да дават гъст пушек.

При задимяването на 1 дка лозя се правят 4-6 купчини

Те трябва да се покриват с 8-10 см пласт от пръст.

Старайте се всяка купчина да е висока 1,5 метър и да бъде с диаметър 1,5-2 метра. При сигнал за опасност от слани купчините се запалват.

Младите лозя, особено в по-рискови райони, всяка година трябва да се заравят плитко с пръст през пролетта, след резитбата им.

Това се прави, за да се запазят със сигурност от измръзване и слани.

Най-често по този начин френските лозари опазват реколтата си за вино от априлските слани
Най-често по този начин френските лозари опазват реколтата си за вино от априлските слани