Австралийски учени-климатолози прогнозират, че след 30 години кафеените плантации ще намалеят значително, а още след 30 години те могат изобщо да изчезнат. Ако не се засили борбата с глобалното затопляне, към 2080 година кафееното дърво напълно ще изчезне от лицето на Земята.

Неутешителната прогноза е на австралийския Институт за климата: към 2050 година кафеените плантации ще се свият два пъти, а още през 30 години ще се изчезнат напълно. Това повече не е сценарий на фантастична игра, а напълно реално положение на нещата в обозримото бъдеще.

Кафеените дървета растат на височина от 1500 до 2000 метра над морското равнище при определена температура (15-25 °С) и влажност. Глобалното затопляне обаче премества благоприятните условия за кафето все по-високо в планините. Вредителите и гъбичките, обратно, започват бурно да се размножават и унищожават дърветата. Негативно влияние върху плантациите също така оказват ерозията на почвата, свлачищата и понижаването на нивото на подпочвените води.

В доклад на Института за климата се подчертава, че постепенното измиране на кафеените дървета причинява сериозни щети на селскостопанските производители по целия свят, като ги лишава от милиони долари потенциални приходи.

Най-напред промяната на климата ще засегне страните в Централна и Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия. В производството на кафе в тези страни са заети около 25 милиона души, които рискуват да останат без средства за прехрана. Особено болезнено кризата удари бедните африкански страни, бюджета на които много зависи от износа на този продукт: Бурунди, Кения, Мадагаскар, Руанда, Уганда, Етиопия и др.

Кафето се търгува на борсата и е основна борсова стока. Намаляването на плантациите към 2050 година ще направи ободряващата напитка прекалено скъпа. Вторият вариант е силно да се влоши качеството на стоката.

Учените съветват хората, които се занимават със земеделие днес, да се замислят за промените на климата: да търсят място в високите планини за нови кафеени плантации. Това ще даде възможност на далновидни фермери да получат бонус след няколко години. 

В същото време всички страни по света, ако не искат да загубят достъпното и качествено кафе, трябва да положат усилия в борбата с глобалното затопляне.