За втори пореден път Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията "Ние броим врабчетата". 

Миналата година преброяването е започнало на световния ден на врабчето, но този път преброяването ще е през месец май.

Преброяването трае около 10 минути и всеки може да участва чрез регистрация на сайта vrabcheta.bg., където се записват получените данни. 

Целта на сдружението е да установят закономерности в предпочитанията на птиците към средата и за това е важно да се включат хора от различни по тип населени места.

„НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА“ има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

Изборът за месец май не е случаен - тогава трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще се установят местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. 

Миналата година на 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тогава се установи, че врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване. Дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето, ще установи сдружението с помощта на доброволното участие на хората.