Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

В почти всички случаи целта е различните химически активни вещества, с които се извършва третирането да се разпръскват и покриват листната маса на растенията във вид на водна мъгла - аерозол.

Но освен във вид на воден разтвор, някои препарати, като сярата например, се прилагат и в прахообразно състояние.

За разпръскването им се използват най-често гръбни или т.н. лозарски пръскачки.

И днес ги има, направени от мед или лек метал, красиви са, но вече са заменени от по-леките и удобни пластмасови модели. Те обикновено осигуряват разпръскване на течностите на разстояние до 2-3 метра.

Сред тях има и ефективни решения, които многократно повишават производителността на работа, силно облекчават дейността на градинарите и в крайна сметка бързо се изплащат от по-обилната и по-качествена реколта - такива са например вече масово продаваните пръскачки с електрическа помпа и акумулатор които се зареждат с батерии.

При тях лозарят не се уморява да натиска непрекъснато ръчката и да травмира ръката си. Такива уреди имат и много по-голям обхват в метри.

При по-малки по площ насаждения и най-вече за лозя, зеленчукови градини, ниски овошки и цветни лехи преносимите на гръб пръскачки с ръчна нагнетателна помпа са много удобни и не тежат.

За различните дейности, които пръскачката извършва, се използва и набор от различни дюзи за разпръскване с въздушна струя на прахообразни и гранулирани материали.

За разпръскване на течности се използват специални дюзи ULV - те са способни да разпрашават течността на много фини капчици, които, смесени във въздушната струя, покриват най-добре листната маса, проникват и в най-трудно достъпните местенца по растенията.

По специализираните магазини и маркетите се продават най-модерни пръскачки, чията цена вече не е толкова висока
По специализираните магазини и маркетите се продават най-модерни пръскачки, чията цена вече не е толкова висока