Ангелски тромпет - красив, но отровен

13 март 2018
Цветя
0
17316
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Ангелският тромпет е невероятно красиво, пищно цъфтящо цвете с огромни тромпетовидни цветове.

Произходът му е Южна Америка, а латинското му наименование е бругманзия (Brugmansia suaveolens).

Както повечето растения, които произхождат от тази част на света, и въпреки красотата си, цветето е силно отровно при поглъщане. Причинява халюцинации, стомашни проблеми и дори смърт. В древността части от растението са се употребявали за лечение. Не се препоръчва отглеждането му, ако имате малки деца или домашни любимци.

Братовчеди ли са с датурата?

Разликите са няколко

Бругманзията у нас не се отглежда много. Причината може би са големите размери, които достига и трудностите около съхранението ѝ през студената част от годината.

Факт е, че растението се бърка с датурата. Разлика между двете може да се направи, като се обърне внимание на посоката на цветовете. При бругманзията те сочат надолу, а цветовете на датурата са обърнати нагоре.

Има и други разлики. Бругманзията има дървовиден изправенорастящ хабитус и отваря първите си цветове на известна височина. Освен това тя е многогодишно растение. Датурата, от друга страна, формира храстовидни, сравнително по-ниско разположени стъбла, но е едногодишно растение.

Приликите във формата на цветовете са придружени от още една свързана с тях. Фунийките и на двете растения отделят аромат през нощта, за да привличат нощни пепереуди за опрашване.

Внимание: Датурата с огромните цветове е културен татул и също като ангелския тромпет е отровна при поглъщане. 

Технология за засаждане

Бругманзията има твърда обвивка

Семената се засяват в края на февруари или през март.

Технологията включва накисванена семената за 24 и повече часа във вода, която се поддържа хладка през целия период. Това се прави с цел твърдата обвивка на семето да омекне. Някои специалисти препоръчват тя да се отстрани преди засяване.

Семената на бругманзията имат нужда от светлина, за да покълнат. Затова те просто се притискат към почвата без да се покриват с нея. Съдът е общ за 4-5 семенца. Почвеният субстрат трябва да бъде богат и добре отцедлив. Не бива да задържа много излишно вода.

Семената поникват до един месец, въпреки че е възможно да отнеме и много повече време.

Семеначетата се развиват бързо при оптимална температура над 20 градуса. След развитието на 3-4 същински листа се прехвърлят в индивидуални саксийки с малък размер. Важно е да развият добра коренова система, преди да се изнесат навън и да се пресадят окончателно в голям съд или в градината. Освен това при преместването трябва да се пазят от преки слънчеви лъчи.

Когато се установи добро вкореняване, се извършва пресаждане за предпочитане в голяма саксия. Не е желателно нараняване на кореновата система.

Затова в последно време се практикува засяване в торфени таблетки.

Съхранение през зимата

Да запазим старото или да засеем ново

Поради неустойчивостта на студ, бругманзията може да поеме по три пътя.

Първият е най-лесен, като се имат предвид големите размери, които достига. Просто растението не се прибира. На следващата година ще си отгледате ново от семена, ако сте доволни от цъфтежа.

Вторият вариант е, ако имате достатъчно свободно място, да приберете цветето на светло и топло. При това положение поливайте умерено.

Трети вариант е да съхраните ангелския тромпет на хладно място, където няма да замръзне. Преди това се прилага силна резитба. Оставя се едно или няколко стъбла на не много голяма височина. Растението се съхранява на закрито, докато температурите навън трайно се задържат над 10 градуса. Полива се веднъж в месеца, колкото да не пресъхне почвата. С наближаване на пролетта цветето се мести на по-топло и светло, а поливките зачестяват. 

Семената не са скъпи

Дълго запазват кълняемост

Семена от ангелски тромпет могат да се намерят в онлайн магазини на цена около 5 лв. за 5 броя.

Млади вкоренени растения пък има в по-добрите градински центрове. Доста често те се предлагат преди или по време на цъфтеж. Цената им започва от десетина лева за не много голямо растение.

Семена за датура могат да се открият в повече магазини. Цената за пакетче с 10 броя е между 1,80 и 2,20 лв.

Цветовата гама и при двете растения е повече пастелна, отколкото наситена и включва основно бяло, светло жълто, прасковено розово, рядко синьо, лилаво и червено. Формата на повечето е фуниевидна, но има създадени и кичести и полукичести сортове. Семената и на двете растения запазват кълняемост дълго време.

Много вода и слънце са гаранция за цъфтеж

Понася добре резитба

Отглеждането на бругманзията на открито е лесна задача. Ограничаващ фактор е само температурата. Под 10?С растенията страдат, а около нулата загива надземната част. Отглеждането в контейнер изисква редовни поливки и поддържане на постоянна влажност в почвата.

През горещите месеци може да се наложи поливане и по два пъти на ден. Голямата листна маса изпарява много вода, затова е необходимо често поливане и редовно подхранване.

Торовете да са комплексни и да се дават с поливната вода спрямо указанието на опаковката, най-често през 10-14 дни. При добри грижи ангелският тромпет може да достигне височина 2 метра.

Ако това ви се струва, много регулирането на размера й чрез резитби няма да повлияе съществено на броя цветове.

Болести и неприятели

Корените са най-слабото звено

Проблемите на ангелския тромпет често са породени от гъбните заболявания фузариум и вертицилиум. Това са почвени патогени. За да избегнете сблъсъци с тях засаждайте растението в “здрава” почва.

Преполиването и задържането на вода пък е предпоставка за кореново гниене. Рядко се наблюдава заразяване с ТМV (тютюнева мозайка) или Xanthomonas campestris pv. Hederae (листни петна). TMV e вирусно заболяване и няма лечение.

Нежелани гости са белокрилки, трипс, листни въшки и акари. Борбата с тях е трудна и бавна. При по- голямо нашествие използвайте химични препарати.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
11952
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

5580
0

Лилиумът Lion Heart - лъвско сърце, е ефектен азиатски сорт от серията Танго. Благодарение на необичайните си цветове – преливане от ярко жълто към черно,

5490
0

Името произлиза от гръцките думи "кардио" - "сърце" и "крион" - "лилия", т.е. "сърцевидна лилия". Дължи се на формата на листата. Кардиокринумът е гигантска лилия, която цъфти само веднъж,

23886
0

С химични препарати или без? Разглеждаме възможните варианти за подхранване на цветята- плюсовете и минисуте на синтетичните торове и тези на органичните.

30420
0

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално

Още от Фермер
6228
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

1143
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа