Ангелски тромпет - красив, но отровен

13 март 2018
Цветя
0
31392
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Ангелският тромпет е невероятно красиво, пищно цъфтящо цвете с огромни тромпетовидни цветове.

Произходът му е Южна Америка, а латинското му наименование е бругманзия (Brugmansia suaveolens).

Както повечето растения, които произхождат от тази част на света, и въпреки красотата си, цветето е силно отровно при поглъщане. Причинява халюцинации, стомашни проблеми и дори смърт. В древността части от растението са се употребявали за лечение. Не се препоръчва отглеждането му, ако имате малки деца или домашни любимци.

Братовчеди ли са с датурата?

Разликите са няколко

Бругманзията у нас не се отглежда много. Причината може би са големите размери, които достига и трудностите около съхранението ѝ през студената част от годината.

Факт е, че растението се бърка с датурата. Разлика между двете може да се направи, като се обърне внимание на посоката на цветовете. При бругманзията те сочат надолу, а цветовете на датурата са обърнати нагоре.

Има и други разлики. Бругманзията има дървовиден изправенорастящ хабитус и отваря първите си цветове на известна височина. Освен това тя е многогодишно растение. Датурата, от друга страна, формира храстовидни, сравнително по-ниско разположени стъбла, но е едногодишно растение.

Приликите във формата на цветовете са придружени от още една свързана с тях. Фунийките и на двете растения отделят аромат през нощта, за да привличат нощни пепереуди за опрашване.

Внимание: Датурата с огромните цветове е културен татул и също като ангелския тромпет е отровна при поглъщане. 

Технология за засаждане

Бругманзията има твърда обвивка

Семената се засяват в края на февруари или през март.

Технологията включва накисванена семената за 24 и повече часа във вода, която се поддържа хладка през целия период. Това се прави с цел твърдата обвивка на семето да омекне. Някои специалисти препоръчват тя да се отстрани преди засяване.

Семената на бругманзията имат нужда от светлина, за да покълнат. Затова те просто се притискат към почвата без да се покриват с нея. Съдът е общ за 4-5 семенца. Почвеният субстрат трябва да бъде богат и добре отцедлив. Не бива да задържа много излишно вода.

Семената поникват до един месец, въпреки че е възможно да отнеме и много повече време.

Семеначетата се развиват бързо при оптимална температура над 20 градуса. След развитието на 3-4 същински листа се прехвърлят в индивидуални саксийки с малък размер. Важно е да развият добра коренова система, преди да се изнесат навън и да се пресадят окончателно в голям съд или в градината. Освен това при преместването трябва да се пазят от преки слънчеви лъчи.

Когато се установи добро вкореняване, се извършва пресаждане за предпочитане в голяма саксия. Не е желателно нараняване на кореновата система.

Затова в последно време се практикува засяване в торфени таблетки.

Съхранение през зимата

Да запазим старото или да засеем ново

Поради неустойчивостта на студ, бругманзията може да поеме по три пътя.

Първият е най-лесен, като се имат предвид големите размери, които достига. Просто растението не се прибира. На следващата година ще си отгледате ново от семена, ако сте доволни от цъфтежа.

Вторият вариант е, ако имате достатъчно свободно място, да приберете цветето на светло и топло. При това положение поливайте умерено.

Трети вариант е да съхраните ангелския тромпет на хладно място, където няма да замръзне. Преди това се прилага силна резитба. Оставя се едно или няколко стъбла на не много голяма височина. Растението се съхранява на закрито, докато температурите навън трайно се задържат над 10 градуса. Полива се веднъж в месеца, колкото да не пресъхне почвата. С наближаване на пролетта цветето се мести на по-топло и светло, а поливките зачестяват. 

Семената не са скъпи

Дълго запазват кълняемост

Семена от ангелски тромпет могат да се намерят в онлайн магазини на цена около 5 лв. за 5 броя.

Млади вкоренени растения пък има в по-добрите градински центрове. Доста често те се предлагат преди или по време на цъфтеж. Цената им започва от десетина лева за не много голямо растение.

Семена за датура могат да се открият в повече магазини. Цената за пакетче с 10 броя е между 1,80 и 2,20 лв.

Цветовата гама и при двете растения е повече пастелна, отколкото наситена и включва основно бяло, светло жълто, прасковено розово, рядко синьо, лилаво и червено. Формата на повечето е фуниевидна, но има създадени и кичести и полукичести сортове. Семената и на двете растения запазват кълняемост дълго време.

Много вода и слънце са гаранция за цъфтеж

Понася добре резитба

Отглеждането на бругманзията на открито е лесна задача. Ограничаващ фактор е само температурата. Под 10?С растенията страдат, а около нулата загива надземната част. Отглеждането в контейнер изисква редовни поливки и поддържане на постоянна влажност в почвата.

През горещите месеци може да се наложи поливане и по два пъти на ден. Голямата листна маса изпарява много вода, затова е необходимо често поливане и редовно подхранване.

Торовете да са комплексни и да се дават с поливната вода спрямо указанието на опаковката, най-често през 10-14 дни. При добри грижи ангелският тромпет може да достигне височина 2 метра.

Ако това ви се струва, много регулирането на размера й чрез резитби няма да повлияе съществено на броя цветове.

Болести и неприятели

Корените са най-слабото звено

Проблемите на ангелския тромпет често са породени от гъбните заболявания фузариум и вертицилиум. Това са почвени патогени. За да избегнете сблъсъци с тях засаждайте растението в “здрава” почва.

Преполиването и задържането на вода пък е предпоставка за кореново гниене. Рядко се наблюдава заразяване с ТМV (тютюнева мозайка) или Xanthomonas campestris pv. Hederae (листни петна). TMV e вирусно заболяване и няма лечение.

Нежелани гости са белокрилки, трипс, листни въшки и акари. Борбата с тях е трудна и бавна. При по- голямо нашествие използвайте химични препарати.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
4734
0

“Купих си холандска бегония. Веднага ли да я пресадя в нова саксия, или да изчакам да прецъфти? Мога ли да я поставя близо до друга бегония?” Семейството на бегониите е огромно.

5931
0

Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари. Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен.

23364
0

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

39456
0

“Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство." Думите са на известен професор от далечното минало. А темата напълно се припокрива с героите на тази страница.

3420
0

* Блатното кокиче е в Червената книга Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение,

Още от Фермер
675
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

2970
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

2052
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

639
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

3033
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският нападател Георги Христов вкара юбилейния си гол №60 в Северна Америка. 33-годишният пловдивчанин излезе титуляр за “Тампа Бей Роудис” в гостуването на “Нешвил” от USL (II ниво на футбола в САЩ и Канада). Христов откри резултата още в началото на мача. Той бе изведен сам срещу вратаря Мат Пикинс,

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа