Ангелски тромпет - красив, но отровен

13 март 2018
Цветя
0
23094
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Ангелският тромпет е невероятно красиво, пищно цъфтящо цвете с огромни тромпетовидни цветове.

Произходът му е Южна Америка, а латинското му наименование е бругманзия (Brugmansia suaveolens).

Както повечето растения, които произхождат от тази част на света, и въпреки красотата си, цветето е силно отровно при поглъщане. Причинява халюцинации, стомашни проблеми и дори смърт. В древността части от растението са се употребявали за лечение. Не се препоръчва отглеждането му, ако имате малки деца или домашни любимци.

Братовчеди ли са с датурата?

Разликите са няколко

Бругманзията у нас не се отглежда много. Причината може би са големите размери, които достига и трудностите около съхранението ѝ през студената част от годината.

Факт е, че растението се бърка с датурата. Разлика между двете може да се направи, като се обърне внимание на посоката на цветовете. При бругманзията те сочат надолу, а цветовете на датурата са обърнати нагоре.

Има и други разлики. Бругманзията има дървовиден изправенорастящ хабитус и отваря първите си цветове на известна височина. Освен това тя е многогодишно растение. Датурата, от друга страна, формира храстовидни, сравнително по-ниско разположени стъбла, но е едногодишно растение.

Приликите във формата на цветовете са придружени от още една свързана с тях. Фунийките и на двете растения отделят аромат през нощта, за да привличат нощни пепереуди за опрашване.

Внимание: Датурата с огромните цветове е културен татул и също като ангелския тромпет е отровна при поглъщане. 

Технология за засаждане

Бругманзията има твърда обвивка

Семената се засяват в края на февруари или през март.

Технологията включва накисванена семената за 24 и повече часа във вода, която се поддържа хладка през целия период. Това се прави с цел твърдата обвивка на семето да омекне. Някои специалисти препоръчват тя да се отстрани преди засяване.

Семената на бругманзията имат нужда от светлина, за да покълнат. Затова те просто се притискат към почвата без да се покриват с нея. Съдът е общ за 4-5 семенца. Почвеният субстрат трябва да бъде богат и добре отцедлив. Не бива да задържа много излишно вода.

Семената поникват до един месец, въпреки че е възможно да отнеме и много повече време.

Семеначетата се развиват бързо при оптимална температура над 20 градуса. След развитието на 3-4 същински листа се прехвърлят в индивидуални саксийки с малък размер. Важно е да развият добра коренова система, преди да се изнесат навън и да се пресадят окончателно в голям съд или в градината. Освен това при преместването трябва да се пазят от преки слънчеви лъчи.

Когато се установи добро вкореняване, се извършва пресаждане за предпочитане в голяма саксия. Не е желателно нараняване на кореновата система.

Затова в последно време се практикува засяване в торфени таблетки.

Съхранение през зимата

Да запазим старото или да засеем ново

Поради неустойчивостта на студ, бругманзията може да поеме по три пътя.

Първият е най-лесен, като се имат предвид големите размери, които достига. Просто растението не се прибира. На следващата година ще си отгледате ново от семена, ако сте доволни от цъфтежа.

Вторият вариант е, ако имате достатъчно свободно място, да приберете цветето на светло и топло. При това положение поливайте умерено.

Трети вариант е да съхраните ангелския тромпет на хладно място, където няма да замръзне. Преди това се прилага силна резитба. Оставя се едно или няколко стъбла на не много голяма височина. Растението се съхранява на закрито, докато температурите навън трайно се задържат над 10 градуса. Полива се веднъж в месеца, колкото да не пресъхне почвата. С наближаване на пролетта цветето се мести на по-топло и светло, а поливките зачестяват. 

Семената не са скъпи

Дълго запазват кълняемост

Семена от ангелски тромпет могат да се намерят в онлайн магазини на цена около 5 лв. за 5 броя.

Млади вкоренени растения пък има в по-добрите градински центрове. Доста често те се предлагат преди или по време на цъфтеж. Цената им започва от десетина лева за не много голямо растение.

Семена за датура могат да се открият в повече магазини. Цената за пакетче с 10 броя е между 1,80 и 2,20 лв.

Цветовата гама и при двете растения е повече пастелна, отколкото наситена и включва основно бяло, светло жълто, прасковено розово, рядко синьо, лилаво и червено. Формата на повечето е фуниевидна, но има създадени и кичести и полукичести сортове. Семената и на двете растения запазват кълняемост дълго време.

Много вода и слънце са гаранция за цъфтеж

Понася добре резитба

Отглеждането на бругманзията на открито е лесна задача. Ограничаващ фактор е само температурата. Под 10?С растенията страдат, а около нулата загива надземната част. Отглеждането в контейнер изисква редовни поливки и поддържане на постоянна влажност в почвата.

През горещите месеци може да се наложи поливане и по два пъти на ден. Голямата листна маса изпарява много вода, затова е необходимо често поливане и редовно подхранване.

Торовете да са комплексни и да се дават с поливната вода спрямо указанието на опаковката, най-често през 10-14 дни. При добри грижи ангелският тромпет може да достигне височина 2 метра.

Ако това ви се струва, много регулирането на размера й чрез резитби няма да повлияе съществено на броя цветове.

Болести и неприятели

Корените са най-слабото звено

Проблемите на ангелския тромпет често са породени от гъбните заболявания фузариум и вертицилиум. Това са почвени патогени. За да избегнете сблъсъци с тях засаждайте растението в “здрава” почва.

Преполиването и задържането на вода пък е предпоставка за кореново гниене. Рядко се наблюдава заразяване с ТМV (тютюнева мозайка) или Xanthomonas campestris pv. Hederae (листни петна). TMV e вирусно заболяване и няма лечение.

Нежелани гости са белокрилки, трипс, листни въшки и акари. Борбата с тях е трудна и бавна. При по- голямо нашествие използвайте химични препарати.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
36396
0

Кичестото растение привлича с ярките си гъсти цветове Това очарователно растение може да се настани в градината в саксии или кошници, а сортовете с дълги филизи ще украсяват пейки и огради.

62694
0

Красавицата може да се конкурира с орхидеите За Adenium obesum се заговори отскоро у нас. С екзотичния си вид и красивите си цветове той бързо намира място в сърцата и домовете на любителите и

13644
0

Хостата е идеална и за ,заети хора Красиви, лесни за отглеждане растения, без много неприятели се продават като топъл хляб днес. А ако са и многогодишни, щастието е пълно.

18495
0

В цветната градина всичко се нуждае от чести поливки и често разрохкване на почвата. Не се поливат само лалетата, зюмбюлите и нарцисите, луковиците на които трябва да се извадят,

30483
0

Ако в градината има склон, където нищо не иска да расте, или голи участъци под дърветата, там засадете красивата билка Има както нискорастящи видове,

Още от Фермер
2214
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1692
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1179
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2268
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13680
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа