Специална резитба на измръзнали лози

09 март 2018
В лозята
0
9261
1 2 3
 

При загиване до 20-25% от главните пъпки на зимните очи трябва да се реже нормално

Резитбите при установено вече измръзване на лозите се налага винаги да се проведат през пролетта.

Те обаче трябва конкретно да зависят от установения процент на измръзналите очи и тогава да се установи с какъв процент ще се коригира възприетото им натоварване.

При загиване на до 20-25% от главните пъпки на зимните очи на лозите и асмите трябва да се извърши нормална резитба.

При измръзване на по-висок процент от пъпките, за да се получи нормална реколта, се налага да се направи компенсираща резитба

При нея броят на оставените очи е редно да се увеличи пропорционално на повредените.

Ако при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, стопаните не могат да компенсират само с чепове, тогава трябва да оставят и стрелки или плодни прьчки.

При формировките със смесени резитби, които са с чепове и плодни пръчки, трябва да се оставят завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена.

Броят на плодните пръчки също е редно да се увеличи - като се подбират добре узрели, средно дебели и дори по-тънки пръчки, както може да се изберат и запазени колтуци. По колтуците има запазени повече здрави пъпки, отколкото върху дебелите, с широка сърцевина пръчки.

След изключително силни температури - под минус 27-28°С както и след продължителни студове надземните органи на лозата може да загинат напълно.

В подобни случаи наред с едногодишните пръчки трябва де се изрязват и кордоните - заедно с рамената по тях. Стъблата обаче се запазват, защото по тях може да покарат лакомци.

Най-добре е да се изчака напъпването, когато се виждат живите пъпки.

Когато дойде време за филизене, ще трябва да се запазят два по-силни и с добро разположение летораста и с тях да започне възстановяването на лозата.

Следващите операции на зелено и на зряло да се правят като при създаването на средностъблени и високостъблени формировки.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
16380
0

10 правила, които задължително трябва да се спазват Боцването на лозовата пръчка не е елементарна работа, въпреки че някои стопани го смятат за такова.

16875
0

С него можете да подмените сорта на дворната асма През този месец може да се направи присаждането "на разцеп", за което много читатели искаха пак да напишем.

10782
0

Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

22095
0

Резитбата да приключи не по-късно от края на месеца Този месец почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработи веднага след като се направи резитба и се изнесат пръчките.

88344
0

Март месец е много важен за лозарите, по-точно за техния календар. Какво не бива да пропускат. Ако през топлите дни на февруари не са извършили изцяло резитбата при отделните сортове лози,

Още от Фермер
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11970
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа