Специална резитба на измръзнали лози

09 март 2018
В лозята
0
17811
1 2 3
 

При загиване до 20-25% от главните пъпки на зимните очи трябва да се реже нормално

Резитбите при установено вече измръзване на лозите се налага винаги да се проведат през пролетта.

Те обаче трябва конкретно да зависят от установения процент на измръзналите очи и тогава да се установи с какъв процент ще се коригира възприетото им натоварване.

При загиване на до 20-25% от главните пъпки на зимните очи на лозите и асмите трябва да се извърши нормална резитба.

При измръзване на по-висок процент от пъпките, за да се получи нормална реколта, се налага да се направи компенсираща резитба

При нея броят на оставените очи е редно да се увеличи пропорционално на повредените.

Ако при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, стопаните не могат да компенсират само с чепове, тогава трябва да оставят и стрелки или плодни прьчки.

При формировките със смесени резитби, които са с чепове и плодни пръчки, трябва да се оставят завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена.

Броят на плодните пръчки също е редно да се увеличи - като се подбират добре узрели, средно дебели и дори по-тънки пръчки, както може да се изберат и запазени колтуци. По колтуците има запазени повече здрави пъпки, отколкото върху дебелите, с широка сърцевина пръчки.

След изключително силни температури - под минус 27-28°С както и след продължителни студове надземните органи на лозата може да загинат напълно.

В подобни случаи наред с едногодишните пръчки трябва де се изрязват и кордоните - заедно с рамената по тях. Стъблата обаче се запазват, защото по тях може да покарат лакомци.

Най-добре е да се изчака напъпването, когато се виждат живите пъпки.

Когато дойде време за филизене, ще трябва да се запазят два по-силни и с добро разположение летораста и с тях да започне възстановяването на лозата.

Следващите операции на зелено и на зряло да се правят като при създаването на средностъблени и високостъблени формировки.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
7911
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

6777
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

17514
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

26640
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

37539
0

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Още от Фермер
675
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

2979
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

2061
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

639
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

3042
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският нападател Георги Христов вкара юбилейния си гол №60 в Северна Америка. 33-годишният пловдивчанин излезе титуляр за “Тампа Бей Роудис” в гостуването на “Нешвил” от USL (II ниво на футбола в САЩ и Канада). Христов откри резултата още в началото на мача. Той бе изведен сам срещу вратаря Мат Пикинс,

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа