Използват се за целта растежни регулатори, които осигуряват по-бързо и дружно поникване
Ваня Велинска
Безспорно сред най-интересните култури за земеделските производители за новия сезон е нахутът.
Семената на бобовата култура са богати на белтъчни вещества, витамини и лецитин. По физиологична стойност белтъчните вещества на семената му не отстъпват на соевите белтъчни вещества и на белтъка на яйцето.
Нахутът се засява много рано, веднага щом времето позволи фермерите да влязат в обработваемите площи
Както и при останалите културни растения, така и семената на нахута може да се обработят предсеитбено.
Растежните регулатори повишават кълняемата енергия и осигуряват по-бързо и дружно поникване.
Нанесените на повърхността на семената макро- и микроелементи се усвояват без разход на енергия от зародишните органи и ускоряват развитието на коренчето и първите листа.
Повишава се ефективността на използване на почвената влага. Подобрява се приемането на хранителни вещества, както от разграждащия се семедел, така и от околокореновата зона на поникващите растения. Посевите се развиват равномерно.
Прилагането на растежен стимулатор при обработката на семената засилва действието на инокуланта и стимулира формирането на кореновите грудки.
Какво се подпомага?
Симбиозата между бактериите и бобовите култури започва с инфектиране на клетки от кората на корените. Интензивното им делене води до образуване на грудки.
Взаимодействията между растението и бактериите са симбиотични, но в началото бактериите паразитират и се хранят изключително за сметка на въглеродните ресурси на растението.
След като се развият грудките, те започват да снабдяват растението с азотни съединения, продължават да използват неговите фотоасимилати.
В периода на вегетативен растеж от 20 до 40% от продуктите на фотосинтезата постъпват в грудките и около половината от тях се връщат в надземната маса като азотни съединения.
Ускореното развитие на корените и засиленото развитие на първите листа обезпечава и по-добри условия за формиране на грудките и подобрява снабдяване на азотфиксиращите бактерии с необходимите въглехидрати.
В зависимост от техниката на обеззаразяване, се прилага един от следните стимулатори:
Лактисем за бобови култури - 1.5-2 л на 100 кг семена.
Амино Експерт Старт 100 мл + Хеласол Молибден 50 мл - за 100 кг семена.
Коментари