Използват се за целта растежни регулатори, които осигуряват по-бързо и дружно поникване

Ваня Велинска

Безспорно сред най-интересните култури за земеделските производители за новия сезон е нахутът.

Семената на бобовата култура са богати на белтъчни вещества, витамини и лецитин. По физиологична стойност белтъчните вещества на семената му не отстъпват на соевите белтъчни вещества и на белтъка на яйцето.

Нахутът се засява много рано, веднага щом времето позволи фермерите да влязат в обработваемите площи

Както и при останалите културни растения, така и семената на нахута може да се обработят предсеитбено.

Растежните регулатори повишават кълняемата енергия и осигуряват по-бързо и дружно поникване.

Нанесените на повърхността на семената макро- и микроелементи се усвояват без разход на енергия от зародишните органи и ускоряват развитието на коренчето и първите листа.

Повишава се ефективността на използване на почвената влага. Подобрява се приемането на хранителни вещества, както от разграждащия се семедел, така и от околокореновата зона на поникващите растения. Посевите се развиват равномерно.

Прилагането на растежен стимулатор при обработката на семената засилва действието на инокуланта и стимулира формирането на кореновите грудки.

Какво се подпомага?

Симбиозата между бактериите и бобовите култури започва с инфектиране на клетки от кората на корените. Интензивното им делене води до образуване на грудки.

Взаимодействията между растението и бактериите са симбиотични, но в началото бактериите паразитират и се хранят изключително за сметка на въглеродните ресурси на растението.

След като се развият грудките, те започват да снабдяват растението с азотни съединения, продължават да използват неговите фотоасимилати.

В периода на вегетативен растеж от 20 до 40% от продуктите на фотосинтезата постъпват в грудките и около половината от тях се връщат в надземната маса като азотни съединения.

Ускореното развитие на корените и засиленото развитие на първите листа обезпечава и по-добри условия за формиране на грудките и подобрява снабдяване на азотфиксиращите бактерии с необходимите въглехидрати.

В зависимост от техниката на обеззаразяване, се прилага един от следните стимулатори:

Лактисем за бобови култури - 1.5-2 л на 100 кг семена.

Амино Експерт Старт 100 мл + Хеласол Молибден 50 мл - за 100 кг семена.