Много пчелари по света събират само меда от кошерите си, защото не знаят за другите продукти, които пчелите произвеждат и които могат да бъдат събрани от кошера от пчеларя, твърдят специалистите от fao.org. Звучи невероятно за повечето от вас, но е истина.

Например китайските пчелари може би са от първите пчелари, които освен с мед са увеличавали доходите си с всички продукти, събрани от пчелите.

Това е началото на апитерапията в Китай преди повече от 4000 години. Апитерапията е лекарство, което използва пчелни продукти за лечение и / или предотвратяване на заболявания и поддържане на здравето на хората.

Пчелните продукти, използвани в апитерапията, са много, но по-важни са медът, прополисът, пчелното млечице, прашецът, ларвите (от пчеларската, пчелната кралица и работничката), пчелната отрова и восъкът. Тук ще говорим за прополис, пчелен хляб и пчелни ларви. Целта на специалистите е да запознаят особено начинаещите пчелари с тези продукти и да се научат как да ги събират и използват. Това не е дискусия на високо ниво за търговско и мащабно производство.

Пчеларството и апитерапията имат голям потенциал не само да увеличат доходите на пчеларя, но и да запазят здравето и здравето си и техните семейства. Трябва пчеларите да се научат на две неща едновременно: да печелят повече пари и да имат по-дълъг и здравословен начин на живот с пчелните продукти.

Какво представлява прополисът

Прополис или "пчелно лепило" е смес от смоли, която медоносните пчели събират от дървесни пъпки и растителни смоли (напр. от иглолистни дървета). Пчелите събират прополис, за да го използват в кошера като строителен материал, а също и да предпазват колонията от болести. Сред много други свойства прополисът има антимикробни и антивирусни свойства. Това означава, че прополисът може да се използва за борба с микроби и вируси. Използва се и за укрепване на имунната система.

Пчеларят може лесно да събере суровия прополис от кошера и да го използва, за да стимулира собственото си здраве и това на другите или като лекарство в определени случаи. Така че прополисът дава възможност на пчеларя да помогне на хората да се чувстват по-добре, а може би и да генерират допълнителни приходи от продажбите на прополис.

Как да събираме прополис от кошера

Пчеларите може би са забелязали, че при използване на инструмент за отваряне на кошера, той доста се зацапва с кафява лепкава субстанция. Това е прополис (вижте сн. 1). А пчелите ще се опитат да затварят всички нежелани отвори в кошера с прополис, за да предпазят колонията от течението или малките животни, влизащи в кошера като мравки например.

Най-добре е да се събере прополис от вътрешността на кошера, така че да не е замърсен с прах и / или окислен. Прополисът трябва да се събира от кошерите, разположени в райони, където не се използват пестициди или където замърсяването е ограничено (например, доколкото е възможно, далече от промишлена зона). Също така се уверете, че използвате чисти инструменти, когато събирате прополиса от кошера.

Премахване на прополиса с инструмент от рамките
Премахване на прополиса с инструмент от рамките
Парчета суров прополис, събрани от кошера
Парчета суров прополис, събрани от кошера
Оформяне на топка от прополис за предотвратяване на окисляването. Това е най-добрият начин за съхранение на суров прополис.
Оформяне на топка от прополис за предотвратяване на окисляването. Това е най-добрият начин за съхранение на суров прополис.