Посевите гладуват, но са в добро състояние

13 февруари 2018
Растениевъдство
0
6237
 

Няма проблем с есенните посеви. Информацията за тежкото им състояние, е доста преувеличена.

На повечето места в страната житните посеви са в много добро състояние, на места, разбира се, има и проблеми. И това е нормално. Променящото се време, редуването на топли с по-студени дни, е естествено да поражда опасения.

Към момента в района на Бяла Слатина посевите са в нормално състояние, коментира Пламен Виялишки. Есента беше благоприятна, засяхме житните около 1-10 октомври, имаше влага и растенията поникнаха без проблеми. Да, тази година има доста по-малко сняг, но това вече не е необичайно. Поне при нас пшеницата и ечемикът, както и рапицата, при която също нямахме проблеми, достигнаха оптимална фаза на зимуване. Затова не се притесняваме толкова, че няма постоянно снежна покривка. Още повече, че амплитудите са доста големи, през деня е топло, но нощем е студено, времето е кратко и това задържа развитието на растенията.

Със сигурност по-сериозно е положението в Южна България, както и в Добруджа. Там, на места, вегетацията на растенията почти не е спирала. Това пък говори за недобре закалени растения, което за по-късните посеви може да е проблем.

В района на Добруджа температурите през декември бяха доста високи, което не позволи на растенията да встъпят в яровизация, фаза, която е задължителна за правилното им развитие.

От една страна температурите не са чак толкова ниски, за да са сериозна заплаха за житните. Все пак пшеницата е тревисто растение, което може да издържа на доста неблагоприятни климатични промени. От друга обаче – това е култура, която се отглежда с цел да даде високи добиви и да донесе приходи за стопанството. Затова и фермерите трябва да положат грижи, за да ги получат.

Още по темата, както и кои са първите третирания на посевите, четете в новия брой на вестник „Български фермер“, от 15 февруари.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
13536
0

Това влияе зле на сектора, защото смъква нивото на качеството, твърди Иван Чубрин, който отглежда 70 дка с ягоди и 30 дка с малини Жени Владинова с.Мало Конаре, общ.

4428
0

Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните, през последните години стана все по-ясно обособяващ се подотрасъл на растениевъдството.

5922
0

Но само 29 хил. са под контрол на БАБХ и "Растителна защита" - останалите 67 хил. се работя от "пирати", алармира Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите на

12096
0

Най-подходящи са дълбоки, леки почви, с рН близо до неутралното или леко кисело Гергана Младенова Твърди се, че България е била сред най-големите производители на аспержи в началото на ХХ век.

7776
0

Царевицата е една от най-важните култури, а Байер е водеща компания за опазване на културата от вредители. Почвените хербициди Мерлин Флекс и Аденго са добре познати на родните производители.

Още от Фермер
477
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1971
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

2016
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа