Няма проблем с есенните посеви. Информацията за тежкото им състояние, е доста преувеличена.

На повечето места в страната житните посеви са в много добро състояние, на места, разбира се, има и проблеми. И това е нормално. Променящото се време, редуването на топли с по-студени дни, е естествено да поражда опасения.

Към момента в района на Бяла Слатина посевите са в нормално състояние, коментира Пламен Виялишки. Есента беше благоприятна, засяхме житните около 1-10 октомври, имаше влага и растенията поникнаха без проблеми. Да, тази година има доста по-малко сняг, но това вече не е необичайно. Поне при нас пшеницата и ечемикът, както и рапицата, при която също нямахме проблеми, достигнаха оптимална фаза на зимуване. Затова не се притесняваме толкова, че няма постоянно снежна покривка. Още повече, че амплитудите са доста големи, през деня е топло, но нощем е студено, времето е кратко и това задържа развитието на растенията.

Със сигурност по-сериозно е положението в Южна България, както и в Добруджа. Там, на места, вегетацията на растенията почти не е спирала. Това пък говори за недобре закалени растения, което за по-късните посеви може да е проблем.

В района на Добруджа температурите през декември бяха доста високи, което не позволи на растенията да встъпят в яровизация, фаза, която е задължителна за правилното им развитие.

От една страна температурите не са чак толкова ниски, за да са сериозна заплаха за житните. Все пак пшеницата е тревисто растение, което може да издържа на доста неблагоприятни климатични промени. От друга обаче – това е култура, която се отглежда с цел да даде високи добиви и да донесе приходи за стопанството. Затова и фермерите трябва да положат грижи, за да ги получат.

Още по темата, както и кои са първите третирания на посевите, четете в новия брой на вестник „Български фермер“, от 15 февруари.