Внимателно с торовете в лозята

13 февруари 2018
В лозята
0
18558
Няма снимка
Правилното подхраненото лозово растение през пролетта може да даде наесен по-едри и вкусни гроздове
1 2 3
 

Какво да е съотношението азот-фосфор-калий

Хармоничната комбинация от хранителни вещества е основният принцип при прилагането на минерални торове при лозите и асмите.

Става опасно, когато се прекали с азота напролет, както и, когато се внасят амониеви торове през лятото или преди цъфтежа.

Като следствие може да си навлечете за догодина влошено зимуване и разредени гроздове.

С излишък от азот издънките и корените зреят по-зле и по-лесно измръзват.

Може да се стигне и до по-лесното заразяване с болести, като гниене, оидиум, мана - тяхната поява в тези случаи става още по--рискова, ако има недостиг калиеви торове.

Ако забележите, че дадени лози имат прекалено силен растеж, то тогава дозата азот трябва да се намали с една трета или с четвърт спрямо внесените количества през миналата година.

Лозата консумира основно за храна азот, фосфор и калий - в съотношение 1:1,5:3.

Те могат да бъдат променени, ако е необходимо и ако диагностика /почвена или листна/ го е доказала.

Няколко тайни - кога какво може да ви се наложи

Например, ако лозите растат много слабо поради липсата на азот, трябва да увеличите дела му и да достигне от 1 на 1,5.

Дозата на фосфорните торове се увеличава само след като лозите са израстнали, а не са съвсем малки, защото иначе може да се случи и обратния ефект.

При тежки почви могат да се намалят дозите на калиевите торове.

Тъй като суперфосфатът има кисела реакция, той е подходящ за некисели почви, в противен случай причинява пожълтяване на листата и намаление на добива.

Оборският тор е основният органичен тор в лозарството. В 1 тон добре разложен тор се съдържат: азот 4,5-5 кг, 2,5-3 кг фосфор, 6-7 кг калий. Има и сяра, калций, магнезий, желязо, бор, цинк, манган, молибден и др. микроелементи.

Но внимание...

Пресният оборски тор /който не е за препоръчване/ съдържа 3 пъти повече азот, докато фосфорът и калият са в почти същото количество кат в угнилия.

В птичия тор съдържанието на елементите е 3-5 пъти по-високо, отколкото в оборския. В тон суров птичи тор има: 16,3 кг азот, 15,4 кг фосфор, 8,5 кг калий, 24 кг калций и 7,4 кг манган.

Съвет:

През пролетта се внасят дажби от птичия тор, но разреден тор с вода - на шербет, и се добавят малко фосфорни и калиеви торове за балансиране на излишния азот.

При лозята органичните торове се прилагат веднъж на 4-5 г.есента - до 20 кг на храст в пътеката на дълбочина 40-50 см, заедно с фосфорни и калиеви.

Допълнение към съветите за най-правилно подхранване

Важно е лозарят да спазва общия брой на извършените подхранвания и времето, през което се правят. Общо може да се каже, че се тори три пъти:

Първото - в най-ранна пролет, около март.

На лоза обикновено се дават около 40 грама карбамид, равно количество суперфосфат, и около 30 грама калиеви торове. След процедурата гроздето се загрибва отново.

Второто - в края на пролетта. Това е времето, когато листата и многобройните леторасти нарастват доста интензивно.Едновременно с карбамид обикновено се използват специални фосфорни и калиеви торове.Пропорциите са същите като при първото торене.

Водата и торовете трябва да попиват в почвата до около половин метър, така азотът ще достигне кореновата система много по-бързо.

Третото - в момент, когато първата реколта вече узрява, т.е. през есента.

По това време гроздето се нуждае изключително от фосфорни и калиеви съединения. Карбамидът не трябва да се използва.

Още за карбамида

Ценни съвети от наши и руски лозари

За да използвате възможно най-малко различни токсични химикали, а да предпазите растенията от различни заболявания, можете да ги напръскате със специален уреен разтвор.

Тази обработка е в състояние да предпази лозата от различни патологии и в същото време ефективно да унищожи огромен брой вредни насекоми.

За да се извърши висококачествена обработка срещу вредители, да се разтваря около 500-700 г карбамид в 10 литра вода.

С този разтвор да се пръска още в първия пролетен месец, когато пъпките все още не са разцъфнали.

Може да се повтори есента след листопада. Това пази от вредители, и подхранва.

Уреята не дава отрицателни последици

Положителните обаче са много.

Сред тях са:

половината от нейното съдържание е азот и лесно се абсорбира от растенията,

подходяща е за листно торене, не причинява изгаряния на листата и наранявания;

уреята в почвата се превръща в лесно усвоим азот. Той от своя страна ефективно и пълноценно подхранва лозите и асмите за възможно най-дълго време.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
13266
0

Малцина знаят и днес, че това не е болест, а листна въшка, Наши читатели ни зададоха въпроса защо е такъв бич филоксерата и всъщност какво представлява, защото са чували ужасяващи нея за нея.

13158
0

Това е лозовата пъстрянка Пеперудата й е красива и с метален блясък, но това да не ви заблуждава. Гъсеницата й е окосмена с характерни белезникави и жълти дълги космици - на гърба има четири реда

18594
0

Любители лозари ни зададоха въпроса необходимо ли е и защо да правят листно подхранване, след като редовно торят лозите почвено. Отговорът: Подхранването чрез листата е много важно мероприятие,

7974
0

Те помагат и след градушка, и при преовлажняване Днешните листни торове, които се предлагат, са от най-модерните формулации.Те може да бъдат обогатени с магнезий, желязо, бор и др.

11070
0

Сортът е получен в Научно-изследователския институт по лозарство и винарство в Кишинев, чрез кръстосване на сортовете Победа и Кишмиш розов. В България го има засаден на неголеми площи в почти

Още от Фермер
468
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе 43 952 530 лева по мярка 10 "Агроекология и климат" от ПРСР 2014-2020 г., съобщиха от фонда. Подпомагане са получили 3 896 земеделски стопани.

3546
0

"Съберете " ги с някои от силните ви семейства с качествени майки, съветват професионалистите. Процесът е постепенен, като майките на набелязаното за бракуване семейство, се унищожават.

1953
0

Комисията по земеделие на ЕС днес гласува предложението да се даде възможност на държавите-членки да предприемат по-индивидуален подход към политиките в селскостопанския сектор Комисията по

1989
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе 43 952 530 лева по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г. Подпомагане получиха 3 896 земеделски стопани, съобщиха от фонда.

2025
0

Министрите Румен Порожанов и Нено Димов разгледаха фермерски пазар с продукти, произведени в зоните от „Натура 2000“ Екипът на министерството заедно с производители,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

До 200 лева взимали посредници за “бърз номер” или с еднакви цифри Целият набор от специални разузнавателни средства е използван, за да се стигне до ареста на началника на КАТ - Благоевград, Данаил Стоицов. Той бе задържан във вторник в кабинета му и изведен с белезници. Акцията на Вътрешна сигурност в МВР,

Шофьорът Гьокхан Кахриман е арестуван за 72 ч. Рейс №7 се движел в аварийната лента, когато е ударен отзад Турският тираджия Гьокхан Кахриман, който предизвика тежка катастрофа с автобус и 12 ранени на магистрала “Тракия”, не е спазил дистанцията на пътя. Той е ударил автобус №7 на градския транспорт при опит да го изпревари.

Екипът на сериала на Нова тв ще се събере на едно място, за да изгледа последния, двоен епизод. Това ще стане на 29 май в Дома на киното, където към актьорите ще се присъединят и почитатели на “Откраднат живот”. На края на прожекцията екипът ще отговаря на техни въпроси. Най-дълго излъчваният български сериал - “Столичани в повече”, също свършва.

Отговор:Едногодишното дръвче се реже до 50-70 см над почвената повърхност. По този начин се провокира израстването на странични клони около централния клон на 30-60 см от повърхността. В първите години се...
youtube video
Към галерията с видеа