Белокрилката е може би най- голямата напаст по зеленчуковите и украсните култури. С настъпването на пролетта възрастните индивиди ще напуснат зимната градина, но тя ще продължи да бъде инкубатор за следващите поколения на бялата мушица.

В остъклено съоръжение белокрилката се развива целогодишно (над 10-12 поколения), като през есента с падането на температурите се връща в оранжерийте или зимува в домовете по цветята.Насекомото си има предпочитания. От цветните култури най- много харесва английските мушката, вербената, бакопата, хибискусите, и много много други.

Съветът, който можем да дадем в този случай, е да се изолират най-заразените растения. В зависимост от процентното съотношение на яйца, ларви и възрастни индивиди да се прецени с какъв препарат да се третира. Например, ако има повече летящи, да се подбере инсектицид с контактно действие. Ако пък яйцата и ларвите са повече, препаратът да е хормонален, проникващ или трансламинарен.

Важно е да се знае срещу коя фаза е най-ефективно да се борите. Една единствена белокрилка може да снесе над 200 яйца. В зависимост от условията те се излюпват до 15 дни, а ларвите се развиват между 18 и 55 дни. Ларвата се превръща в пупарий, а последната фаза е летящото възрастно насекомо. От фазите на развитие зависи колко третирания трябва да се извършат и през какъв интервал. Целият жизнен цикъл на белокрилката продължава между 30 и около 60 дни и протича основно по долната повърхност на листата. Чрез обстойна проверка там ще добиете представа кое е по- голямото зло.

Борбата срещу белокрилката се води дълго. Въпреки, че има редица биологични препарати (един добър пример е универсалния биоинсектицид Нимазал), най-ефективно ще е да използвате химични, докато очистите цветята си. Все пак те не се ядат.

Инсектицидите, които можем да препоръчаме са Авант, Адмирал, Видейт,Актара, Би- 58, Вазтак и редица други. При цветните култури няма нужда да се съобразявате с карантинен срок, затова е добре да предпочетете препарат с дългосрочно действие. В агроаптека ще ви информират най-добре. Попитайте за повече от един препарат, тъй като белокрилката бързо добива резистентност.

Цветята, които не подлежат на карантината, третирайте профилактично със същите препарати. Това няма да навреди, а само ще помогне в борбата срещу насекомото. Трябва да сте наясно, че през есента белокрилката отново ще се върне в зимната ви градина, за да зимува. Дори вие да сте се отървали временно, не е гаранция, че съседът е. А и когато продукцията от полето се прибере, насекомото ще търси храна и топлина отново в оранжериите.

Подгответе се за следващите нападения. Можете да използвате индикаторни растения. Гореспоменатите цветя могат да помогнат, а също и зеленчукови култури (краставици най-вече, домати и др.). Проверявайте ги често и основно по долната повърхност на листата. Ако забележите признаци за нова инвазия, вече ще си знаете урока.

Можете да засадите и репелентни растения, които отблъскват неприятелите. Примери за такива растения са босилек, чубрица, тагетес, лавандула, невен или с две думи силно ароматни растения. Разположете ги близо до отварящите се части на зимната градина. Ароматът им ще обърква неприятелите и нападенията ще са значително по- малки. Успех!