Развитието им зависи от влажността в култивационното съоръжение и заразата в почвата

Доц. д-р Енчо Мянушев

През зимния период производителите на зеленчуци са в усилена подготовка за новата производствена година. В стъклените оранжерии работата по опазването на все още необраната реколта от пред културите продължава, а в същото време се залагат и новите площи, заети от ранните домати, краставици, пипер и други култури.

Слънчевите дни през този период са малко, а относителната влажност на въздуха - висока. Тези условия, съчетани с натуралната зараза от предходната година, допринасят за развитието на някои болести и неприятели по растенията.

Опазването на оранжерийните култури от болести и неприятели е една от основните задачи на земеделските стопани. През този период в оранжериите най-често появяващи се болести и неприятели са:

Оранжерийна белокрилка

Вредят ларвите, нимфите и възрастните, като смучат сок от растението, при което се отделя медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички.

Медената роса и чернилката силно замърсяват плодовете и цветята, с което се влошават търговските им качества.

Освен това белокрилката е преносител на инфекциозната хлороза по краставиците.

В култивационни съоръжения белокрилката развива 8 до 11 поколения (възрасти) за година. При целогодишно използване на оранжериите се създават условия за непрекъснато намножаване на този неприятел.

В такива случаи опазването на растенията става твърде проблематично, което налага специалистите правилно да подбират и редуват средствата за борба с нея.

Ларвите от първата им възраст са подвижни, а на тези от втората краката им закърняват. Ларвите от другите възрасти, както и нимфите им са неподвижни.

Нимфите им са с хитинова обвивка, което дава възможност за използване на препарати, блокиращи хитиновия синтез, като каскейт 5 ЕК - 1,2 % или хилауд 25 ВП - 0,1 %.

Повечето от регистрираните препарати за борба с оранжерийната белокрилка действат на ларвите, а някои като ланат - и на възрастните.

Борбата срещу оранжерийната белокрилка изисква по-чести третирания с препарати, имащи къс карантинен срок, съобразени с с беритбения период. Трябва да се редуват препарати с различен механизъм на действие като в схемата са включени и препаратите моспилан 20 СП - 0,02 %, адмирал 10 ЕК - 0,05 %, авант 15 СК - 0,025 % или пегасос 250 СК - 0, 12 %.

Има изследвания на наши аграрни учени, че в някои райони на нашата страна е установена резистентност на оранжерийната белокрилка към аплауд, ланат и др.

При наличие на много яйца от този неприятел, в схемата за борба трябва да се включи и пероцин 75 Б в доза 0,3 %.

За ограничаване на притока на белокрилки от откритите площи, под проветрителите и около вратите трябва да се поставят жълти лепливи уловки.

Една седмица преди разсаждането на постоянно място разсадите се третират с видейт гранулат по 2 грама на растение.

Листни въшки

Те са друг основен неприятел на оранжерийните култури. В оранжериите, където има нападения от белокрилката и се провеждат интензивни третирания срещу нея, почти не се налага да се води самостоятелна борба с въшките.

Там където се появяват само те, борбата с тях трябва да се води веднага, за да не се допуска намножаването им.

Това е особено важно при производството на разсада, тъй като дори единични екземпляри от тях могат да заразят растенията с опасни вирусни болести.

Подходящи третирания срещу листните въшки се провеждат с инсектицидите кронетон 50 ЕК - 0,1, пиримор НП, хостаквик 50 ЕК - 0,1%, децис 2,5 ЕН, вазтак 10 ЕК, карате, такс, моспилан 20 СП, ортен 75 РП - 0,1%, пегасос - 0,1, пирамика 20 ВП - 0,0 %, требан 30 ЕК, циперсан 25 ЕК и др.

Летежът на листните въшки в оранжериите може да се контролира посредством жълти лепливи уловки.

При висока численост на този неприятел е необходимо и унищожаването на болните растения.

Ефикасността при пръскането може да се подобрява, като се прибавя препарата акарзин (масло РЗ) и други минерални масла за вегетационни пръскания.

Акари

Борбата с тях се води, когато числената им плътност превиши 4-5 акара на лист на краставицата и 2- 3 - при доматите, пипера и патладжаните.

Подходящи средства срещу тях са: акрекс - 0,15%, нисоран 10 ВП - 0,06%, данитол - 0,05%-0,06%, митак 20 ЕК - 0,3%, пирамика - 0,02%, талстар 10 ЕК - 0,02%.

Срещу голите охлюви борбата се провежда ефективно с готови примамки от скипер 4 Г (а. в. тиодикарб) в доза 2 кг на дка.

Калифорнийски (западен цветов) трипс

Установено е, че вреди по пипера, краставиците, фасула,п салатата и др. Вреда нанасят възрастните и ларвите, като смучат сок от растенията.

В мястото на хранене тъканта на растенията некротира и побелява, деформира се, а цветовете се развиват неравномерно. Нимфите се развиват в почвата.

Борбата с този неприятел е трудна, кото се използват следните препарати: висект - 0,07%, ортен 75 РП - 0,15%, фюри 10 ЕК - 0,015%, мезурол 50 ВП - 0,125% + 0,1 % захар.

Кубинска мана по краставиците

Тази болест представлява проблем в оранжериите, най-вече при отглеждането на краставиците. Върху листата на гостоприемника се образуват неправилни по форма и ограничени от жилките воднисто зелени, сравнително едри петна, които скоро пожълтяват.

При влажно време се образува характерен синкаво виолетов до черен налеп.

При благоприятни условия за причинителя на тази болест повредите при краставиците се развиват много динамично и само след 10-12 дни може да бъде наблюдавано пълно обезлистване.

Заразяванията се извършват чрез конидиоспори, които проникват по аерогенен път след затопляне на времето (18-22 градуса) и наличие на капчици вода от дъжд или роса по листата.

Това са критични дни, когато гъбата образува максимално количество спори и осъществява масово нови заразявания.

Подходящо средство срещу нея е препаратът алиет в доза 0,3 %, като трябва да се пръска с появата на болестта през 7 дни.

Много ефикасен е препаратът куадрикс 25 СК. Други ефикасни препарати срещу кубинската мана по краставицата са пероцин - 0,4, корсейт М ДФ - 0,3%, сандофан М 8 - 0,25 %.

Препаратът алиет 80 ВП има специфично действие, изразяващо се в стимулация на защитните сили на растението, като се пръска 3 пъти, след което се замества с друг.

Висока чувствителност спрямо кубинската мана проявяват краставичните сортове Сондра, Вихра, Гергана, Бистренски и др.

Фитофторно гниене по доматите

Първите признаци се проявяват като сечене по разсада или като кореново и базично гниене по вече израсналите растения.

Най-характерното диагностициране е по зелените плодове, като се появява тъмнозелено, а после светлокафяво петно. То нараства бързо и се прошарва от кафяви пръстени, наподобяващи еленово око.

Болестта се развива силно при прекомерно напояване, когато върху почвената повърхност се задържа вода.

Високите температури също провокират силното развитие на патологичния процес.

Детерминантните сортове домати трябва да се отглеждат върху дренирани, подравнени площи и добре оформени лехи.

Поливането трябва да бъде балансирано, по на често, но по-слаби поливки.

Борбата се провежда трикратно през 2 седмици с ридомил плюс - 0,06%, привикур - 0,15% или дифолтан - 0,2% по 0,5 г на растение.

Добри резултати за ограничаване развитиуето на болестите се наблюдават при поставяне на син камък в поливните води.

Брашнеста мана по доматите

Тя напада всички вегетативни части на растението.

За опазване на доматите от тази болест голямо значение има поддържане на нормално тургурно състояние на растенията, тъй като тя напада силно засушените растения.

Химичните средства за борба се прилагат, когато болестта вече се е развила. Подходящи препарати са 0,05 - 0,1% метилтопсин 70 ВП, фундазол, байлетон 25 ВП или 0,04% рубитан 12 ЕС.

Сиво гниене по стъблата

Следва петната да се изрязват до здрава тъкан, след което се намазват с каша от фундазол, метилтопсин и пероцин.

Също пръскане с фундазол - 0,05 - 0,1%, метилтопсин - 0,07-0,1%, сумипекс - 0,1%, реврал - 0,15% или ромилан - 0,15% през интервал от 14 дни.

В заключение трябва да отбележим, че през януари поради слабата слънчева радиация и ниските външни температури се налага да се измени схемата за поливане и подхранване.

Листното подхранване може да се извърши с лактофол - 0,3%, хлорозол, полифид и мастербленд - 0,1 %, съчетано с растителнозащитни мероприятия ще помогне на растенията в оранжериите да се развиват по-добре.

Белокрилки
Белокрилки
Листни въшки
Листни въшки
Брашнеста мана по краставици
Брашнеста мана по краставици