Немската фермерска асоциация (DBV) съобщава, че производителите на хранителни стоки изискват от животновъдите да се откажат от изхранване на фуражи, при производството на които е използван хербицидът глифозат.

Наскоро от няколко големи търговски вериги в Германия съобщават на своите доставчици - млеко- и месопреработвателни фирми, за необходимостта напълно да бъде изключен глифозатът при производството на фуражи за едър рогат добитък.

И само часове след това - Goldsteig, големият германски кооперативен млекопреработвателен завод, уведомява фермерите, че е забранено използването на глифозат при производството на фуражи за изхранване на кравите, чието мляко ще  им бъде доставяно.

Германските фермери предполагат, че съвсем скоро и други млекопреработвателни предприятия ще последват примера на Goldsteig.

От януари 2018 г. четирите акционера Goldsteig GmbH забраняват на доставчиците на мляко да използват глифозат или глифозатни средства за защита на растенията, ако имат намерение да доставят суровината си в заводите на млечната кооперация. Забраната засяга не само германски, но и чешки млекопроизводители.

Фермерите са притеснени от това решение, тъй като това ще доведе до проблеми с изхранването на кравите.

Същевременно находчиви германски фермери откриват вратичка в изискването на компанията. Според оповестената информация забраната се отнася до произведените от фермерите фуражи, но нищо не е споменато за купения фураж.