Пчелите могат да имат малки мозъци, но са способни на някои забележителни уроци, особено когато те могат да получат вкусна награда, сочат две проучвания на изследователите на Университета на Гуелф, съобщава beetime.eu.

Докторантът Хамида Мирван и проф. Питър Кеван от Училището по екологични науки изследват способността на пчелите да се учат сами и един от друг. В първото проучване, публикувано през февруари в Animal Cognition, изследователите откриха, че пчелите могат да се научат да решават все по-сложни проблеми.

Изследователите представиха пчелите с поредица от изкуствени цветя, които изискват все по-предизвикателни стратегии, като например движещи се предмети настрана или нагоре, да получат награда за захарен сироп.

Когато неопитни пчели срещаха най-сложното цвете първо, те не можаха да получат наградата за сироп и спряха да се опитват. Пчелите, които могат да се развиват чрез все по-сложни цветя, са в състояние да направляват най-трудните. "Пчелите с опит са способни да решават нови проблеми, с които се сблъскват, докато пчелите без опит просто се отказват ", каза Мирван.

Специалистите считат изследването за основополагащ пример за изучаване на поведението на пчелите. Според тях поведението на пчелите напомня психологията на децата в училищна възраст, в която учещите малчугани усвояват нови понятия.

Във второ проучване, публикувано неотдавна в "Психея", изследователите откриват, че пчелите научават, като гледат и комуникират с други пчели, процес, наречен социално учене.

Мирван направи изкуствени цветя, изискващи пчелите да ходят от долната страна на диска, за да получат награда за захарен сироп. Опитните пчели се забиват върху изкуствените цветя в продължение на няколко дни, докато не свикнат да ги хранят.

За да види дали други пчели могат да се научат от опита с цветята, докторантът Мирван ограничава неопитни пчели в контейнер с отвори в близост до изкуствените цветя, където могат да наблюдават опитни пчели. Когато на неопитните и "наивни" пчели им се позволява да посетят изкуствените цветя, на тях им отнеха само 70 секунди, за да получат наградата.

Социалното учене при животните обикновено включва един индивид, който наблюдава и имитира друг, въпреки че могат да бъдат включени и други видове комуникация ", напомня изследователят.

В заключителния тест ученият поставя опитни пчели в кошера с "наивни" пчели. Когато наивните пчели се оставят да се хранят с изкуствените цветя, те получават сиропа само за 3,5 минути. Учени обикновено приемат, че наблюдението и имитирането са в основата на социалното учене, но социалните насекоми като пчелите могат също да предават информация чрез допир, вибрации и миризма.

Изследователите твърдят, че комуникационният метод, използван от пчелите, все още е загадка. "Не можем да обясним как пчелите, които никога не са виждали нито едно изкуствено цвете, са могли да овладеят толкова бързо и точно информацията, че могат да се хранят с тях. Но пределно ясно е, че в кошера се е осъществила някаква комуникация ", убеден е изследователят.

Източник: sciencedaily.com