Има почти 20 000 известни пчелни видове и те могат да бъдат намерени навсякъде. Имайки предвид колко често мислим, че знаем много за пчелите, нека си признаем, че не е така, съветват ни от mybeeline.co

Повечето от нас знаят някои основни неща за пчелите и връзката им с производството на мед и това е май всичко, което знаем. Липсата на знания създава възможността неверната информация да се разпространи като истинска - причината за това, че все още съществуват много погрешни схващания. За да ви помогнем, направихме списък с някои често срещани заблуди.

1. Пчелните колонии лесно оцеляват в природата

Пчелните колонии в природата са ограничени от липсата на подходящи кухини за техните гнезда и те често не са в състояние да съхраняват достатъчно мед за зимата. Ако хранителните им магазини не са достатъчни за зимните месеци, тогава колонията е с висок риск да умре от глад или настинка. С липсата на хранителни запаси младите пчели са слаби и могат да умрат много по-рано от здравите пчели, хранени правилно. Не бива да забравяме и паразитите, и вирусите, които през последните години често разрушават цели колонии.

Природата невинаги е "добронамерена" към пчелите, което може да се докаже с помощта на пример за пчелни колонии без човешки контакт. Дори при идеални условия и добре организирано пчелно семейство, половината от колониите загиват всяка година.

2. Пчелите не харесват химикалите

Пчелите са умни. Пример за това е тенденцията да се търсят и събират токсини. Пчелите събират някои от най-токсичните химически вещества в природата с намерението да ги използват в борбата с микроорганизмите, паразитите и отблъскващите мравки. Събраните химикали се внасят в кошера и се размазват по повърхността на кошера.

Техните любими химикали са смоли, излъчвани от растенията. Един от тях е познатият ни прополис. Пчелите са малко и учени:  те могат да детоксикират някои от химическите вещества, открити в природата. Много от тези токсини се намират в прашец и нектар. Например, бадемовият прашец е пълен с токсин амигдалин, който, ако се яде от хората, отделя цианид, който ги отравя.

Въпреки това, създадените от човека пестициди и замърсители пораждат безпокойство и могат да бъдат един от факторите, които оказват негативно влияние върху популацията на пчелите.

3. Повечето пчели живеят в кошерите

Истината е, че само социалните пчели живеят в кошерите. Социалните пчели правят 10% от пчелите, но само малка част от тях изграждат кошери. Повечето пчели са самотни и живеят в отделни гнезда в почвата или дърветата.

4. Лечението на свободното пчеларство е добра практика

Някои пчелари смятат, че не трябва да третирате колонията в случай, че се появи някаква инфекция или заболяване. Подпомагането на слабата колония, която трябва да умре, действа срещу природата, така че трябва да се избягва.

Обаче, това наистина прави лоша услуга на други пчелари. Без контрол върху локализиран проблем, инфекциите могат да се разпространят до околните колонии и да унищожат упоритата работа на друг пчелар. Полученият ефект на доминото може да доведе до избягване на всички колонии в района.

Пчелното отглеждане с подобен подход работи, но често избира пчелите, които имат лоши характеристики, например като раздразнителност. И тъй като генетичният материал идва от пчелната майка, няма причина да убиваме всички невинни работници в потенциално продуктивна колония.

Единствените, които трябва да умрат, са мъжките - търтеите, и майката. Те са лесни за умишлено убиване в подходящото време и царицата може да бъде заменена. В резултат на това получавате повече и качествен мед вместо просто колония мъртви пчели.

5. Всички пчели жилят

Това е много често срещано погрешно схващане за пчелите и това е причината, поради която някои хора се ужасяват, когато видят пчела. Истината е, че не всички пчели жилят.

С изключение на африканските пчели пчелите обикновено останалите видове не са агресивни. Те просто искат да посетят колкото се може повече цветя и да хранят поколението и пчелата майка. Но пчелите са склонни да жилят, когато защитават гнездото си, така че не бива да ги провокирате.

И не бива да забравяме, че пчелите са невероятни същества с важна роля в природата. Те произвеждат мед и опрашват нашите култури, така че нека бъдем любезни към тях и да разчупим погрешните схващания.