На всеки е известен фактът, че медът притежава лечебна сила. Но невинаги. Достатъчно е само пчелата да посети рододендрона (от семейство Пиренови ) и медът може да се нарече отровен. Хората наричат този мед „пиян”, пише pcheli.bg.

Особено опасен е жълтият рододендрон – тези цъфтящи храсти с височина 2 метра растат в планините на Кавказ и на всеки храст разцъфват до 500 красиви цвята. Цъфтят през пролетта и имат сладко, опияняващо ухание. Ако дълго вдишвате този аромат, може да получите световъртеж или да припаднете. Гликозидът андромедотоксин, който се съдържа в меда, събран от отровните цветове на рододендрона, влияе неблагоприятно на организма. Този мед причинява притъмняване, главоболие, повръщане и дори загуба на съзнание. Науката е направила голям скок напред, но в живота на пчелите и химията на меда все още остават не малко бели петна.

Установено е, че ако отровният мед се загрее до температура 46°С, отровните вещества се унищожават, но се запазват вкусовите качества. Някои хора от селата в Кавказ, правят точно това. Много от пиреновите растения съдържат вещества, които имат наркотичен ефект. Затова се замислете, струва ли си да засаждате в градината си жълт рододендрон!

Източник: pchelovodstvo-dlya-nachinayuschih.ru