През късната зима и в началото на пролетта герберчета в саксийка има във всеки цветарски магазин. Цената им е приемлива и варира между 5-6 до 10 лв. за мини-екземпляри и около 20 лв. за огромни растения с множество и едри цветове.

Герберите са по-известни като цветя за букети и аранжировки. Но засадените растения ще внасят радост и багри у дома по-дълго време. Освен това цветето има много ценно преимущество, ако е в саксия.

Герберът е почетен член на списък от 12 растения, съставен от НАСА, които пречистват въздуха. Цветето не само радва окото, но и пречиства въздуха вкъщи от токсини.

Изберете му светло място

Независимо какав е размерът му, растението има нужда от светлина. Колкото по-слънчев прозорец му се отреди, толкова повече цветове ще греят.

През зимата това не винаги е възможно. Но все пак, ако му се осигури светло място, ще цъфти без спир. Герберът има нужда от поне 6 часа пряко слънчево огряване.

Добре е температурата в помещението да бъде умерена. Ако надхвърли 21-22 градуса, нарушава жизнените процеси на цветето. Температури под 10 градуса пък може да се окажат пагубни.

Поливки и подхранване

За нормален растеж и развитие на мини герберите са необходими адекватни поливки. Почвеният субстрат трябва да се поддържа влажен през повечето време. Допускат се леки засушавания на повърхностния слой от 1-2 см максимум.

Поливната вода трябва да е престояла и със стайна температура. Не бива да се допуска подгизване на почвата, като се има предвид, че герберите са податливи на гниене. Най-слабото звено са кореновата шийка и основата на листната розетка. Загние ли там няма спасение. Останалите части на растението и особенно цветовете загниват, ако върху тях се задържа вода. Това налага при поливане да се пазят зелените части от намокряне. Подходящ вариант за поливане е накисването.

Подхранване е необходимо през активната вегетация. Извършва се през 10-14 дни. Подходящи са комбинирани препарати за цъфтящи със съотношение на активните вещества NPK 18:18:18 или 18:18:20 за по-изобилен цъфтеж.

Едногодишно ли е цветето?

Ако се наложи, пресаждайте в субстрат за цъфтящи

Обикновено се смята, че мини герберчетата са едногодишни цветя и след прецъфтяване се изхвърлят. Това обаче не е така. При правилни грижи цветето ще цъфти още поне две-три години. Може да изнесе в градината или на терасата през топлата част от годината, или когато опасността от повратни мразове премине. В този случай цветето трябва постепенно да се приспособи.

Излагане на следобедното жарко слънце не е желателно, защото ще повреди листата и неразтворените пъпки. Сутрешно огряване е най-подходящо, а след обяд се налага засенчване. Поливките трябва да бъдат редовни и обилни. Правилото да не се мокрят листата се спазва задължително.

В този период може да се наложи и пресаждане. То се извършва, ако корените на растението излизат през дренажните отвори на саксията. Новата саксия не бива да е много по-голяма от старата - с 1-2 пръста от всички страни. Използва се субстрат за цъфтящи, а най-добрата комбинация е една част торф, една част градинска почва и една част перлит. Към новия субстрат може да се добавят бавно разградими торове. Голям размер на саксията (като на снимката) е убийствен за мини гербера.

Отгледайте от семена

Добре е разсадът да се закали преди засаждане

Засяването на семена често е най-бързият и евтин вариант за получаване на много растения от един вид. Герберчетата не правят изключение. За добри резултати засяването им може да се извърши веднага след получаването на семената. Причината за това е, че те бързо губят кълняемост.

Има уловка и в самата структура и охраненост на отделните семенца. Кухите и сравнително слабичките често се оказват неоплодени и не покълват. Затова избирайте само едри семена за засяване. Всяко семенце трябва да си има индивидуална саксийка или табли с много гнезда, защото герберите трудно понасят нараняване на кореновата система.

Засяването става в предварително навлажнен лек торфен субстрат. Семената се поставят с пухчето нагоре и не се покриват. За поддържане на оптимална влажност се поставя чист полиетилен над саксийките. Веднага след поникване той се премахва.

Покълването при температура около 21-22 градуса става за 15-20 дни. През периода на растеж се препоръчва добро осветяване, ако се наложи и изкуствено. Семеначетата са готови за каляване след развитието на 4-5 същински листа. Добре е разсадът да се закали за няколко дни, а след това да се засади на постоянно място.

Податливи са на гъбични болести

Основни неприятели са белокрилка, листни въшки и трипси

Герберите се отглеждат като цветна култура от дълги години. Опитните производители знаят, че са много податливи на гъбични заболявания, както на кореновата шийка, така и по листата и цветовете.

Болестите, които нападат цветето са много, но основите са брашнеста мана, фитофтора, листни петна, а най-лошият сценарий е вирусно заболяване.

Проблемите започват с лек налеп или петно, които за нула време покосяват цялото растение. Именно затова се препоръчват профилактични третирания с подходящи фунгицидни препарати.

Терапевтичните третирания се извършват рано сутрин, за да има време растенията да изсъхнат преди да ги огрее слънцето. В останалите случаи, дори при най-малко съмнение от заболяване спешно трябва да се предприемат мерки.

Основен неприятел от насекомите се явява белокрилката, следвана от листните въшки и трипсите. Докато нападението е малко се използват инсектициди. В стайни условия враг номер едно са акарите.