Рано е, но наострете ножицата или купете нова, заредете и триончета

Ако сте новак в резитбата или за пръв път ще я правите, да знаете, че при работа се застава така, че да извършите операцията на цялата лоза, а не да я обикаляте.

Режещото острие на лозарската ножица се поставя винаги откъм главината.

Дебелите рамена, сухите части и други подобни и по-дебели пръчки се режат с лозарско трионче.

Тъй като се получават рани, трябва да правите отрезите така, че нараненото място да е възможно най-малко и плитко.

Едногодишните пръчки, които ще се премахват, лесно се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина - отрезът трябва да е перпендикулярен на оста на лозовата пръчка.

Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.

При пролетна резитба на лозите отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, който е обратен на окото.

Трябва да се внимава раните да се нанасят само от горната страна на рамото, а долната да се запази здрава.

Три резитбени положения - първото е правилно, второто е допустимо, третото е абсолютно неправилно
Три резитбени положения - първото е правилно, второто е допустимо, третото е абсолютно неправилно