Рано е, но наострете ножицата или купете нова, заредете и триончета
Ако сте новак в резитбата или за пръв път ще я правите, да знаете, че при работа се застава така, че да извършите операцията на цялата лоза, а не да я обикаляте.
Режещото острие на лозарската ножица се поставя винаги откъм главината.
Дебелите рамена, сухите части и други подобни и по-дебели пръчки се режат с лозарско трионче.
Тъй като се получават рани, трябва да правите отрезите така, че нараненото място да е възможно най-малко и плитко.
Едногодишните пръчки, които ще се премахват, лесно се изрязват до основата, без да се наранява старата дървесина - отрезът трябва да е перпендикулярен на оста на лозовата пръчка.
Перпендикулярно на оста им се изрязват и старите плодни пръчки, излишните рамена, сухите части.
При пролетна резитба на лозите отрезите на чеповете се правят на 1,5-2 см над горното око с наклон, който е обратен на окото.
Трябва да се внимава раните да се нанасят само от горната страна на рамото, а долната да се запази здрава.
Коментари