Много градинари през лятото безразсъдно изхвърлят в ямата за компост всичко, което, според тях е в състояние да се преработи и да стане на тор.

Въпреки, че голяма част от продуктите за целта се смятат за безвредни на пръв поглед, някои от тях могат да създадат проблеми.

В месеците на прибиране на реколтата ямата за компост се запълва по-бързо от обичайното, което не е изненадващо.

Но не всички зеленчуци и плодове могат да бъдат обработени от времето - има и такива, които са един вид persona non grata и не бива да се използват.

Например:

По принцип ябълките, крушите и другите плодове са отлични за компостиране, но има няколко нюанса.

Ако са засегнати от болест - независимо дали е гъбична или бактериална, тези плодове се различават от здравите си братя по размер, форма, цвят и често започват да гният дори на клоните.

Не ги слагайте за компост, защото ще станат източник на инфекция и ще отровят целия обем.

За сведение - повечето микроби и спори на гъбичките могат да оцелеят 1,5-2 г. в топла и хранителна среда на компост, поради което разпространението на тора около обекта ще позволи на вредителите да се разпространяват и да унищожат повече от едно растение.

За да избегнете това, внимателно проверете плодовете, които хвърляте в ямата и по-добре унищожете болните.

На второ място, самите ябълки са доста киселинни и могат значително да променят рН на компоста, а след това и почвата, в която ще бъдат внесени.

За да ги неутрализирате преди компостирането, нарязаните плодове е добре да се третират с известно количество сода или вар - 100 грама на 10 килограма.

И накрая - в компостната яма не е добре да се изхвърлят плодовете от дърветата, които сте обработили с немалки количеста пестициди през последните 2-3 месеца или в последния сезон.

Една рецепта:

За да си произведете качествен компост, препоръчително е да не оставяте за него ябълките "сами", а да добавите към тях трева, листа, зеленчуци.

Не забравяйте, че санадвичът, който правите, ще стане по-додър с участието на плодородна пръст или добре угнил и чист оборски тор.

Ако искате да ускорите зреенето на този вид биотор, прибавете и мъничко вода.

При компостиране на изгнили зеленчуци

Да знаете, че тиква и тиквички, картофи, зеле, лук и моркови в силно дъждовно лято или, ако не са правилно съхранявани, може да изгният и да станат негодни.

Гнилостните бактерии не могат да се виждат с просто око, но могат да засегнат целия куп напълно и да го провалят.

Зеленчуците, когато са правилно компостирани, се разлагат доста бързо, особено ако са нарязани преди полагане.

Ако видите, че картофи или тиквички в купа прорастват на следващата година отново, да знаете, че това е станало в много странен състав на избраната от тях "почва", така че веднага ги изхвърлете.

Компостиране на развалени хранителни продукти

През лятото на вилата често от топлината някоя храна се разваля.

Такава храна не бива да бъде използвана за компост.

Лошо се разлагат и понякога създават неприятна миризма в процеса следните продукти:

- кости и месо,

- риба (пресни и термично обработени парчета),

- цитрусови плодове (вредни за червеи и почвени микроорганизми),

- костилки от череша, слива, орехови черупки.

Всички други развалени продукти могат безопасно да се компостират - гнили продукти са безопасни за компост, разлагат се добре и се превръщат в хранителни торове. (ХФ)