Отговор дава д-р инж.техн. Николай Бакалов

Наесен и от тикви може да се произведе домашна качествена ракия.

Само че трябва да се има предвид, че тиквата съдържа от 4 до 15% захари което подсказва, че трябва да има някаква разлика в технологията.

Тиквата е твърд плод и по тази причина не може да се приложи в домашни условия същата технология, която е валидна за другите плодове - раздробяване, ферментация и дестилация.

Трябва да се работи по друга рецепта

Нарязвате тиквата заедно с кората - колкото е възможно по-дребно, като махате само семките.

Добавяте вода със захар в съотношение 4 л вода към 1 кг захар - тегловното количеството на захарния разтвор да бъде толкова, колкото е теглото на тиквата, за да не стане много гъста кашата.

Сварявате нарязаната тиква със захарния разтвор за около 20 до 30 минути. Оставяте я да изстине до 26-28 градуса.

Когато вече е омекнала, ще може чрез интензивно разбъркване с бормашина да постигнете еднородна каша. След това слагате суха мая по 2 грама за 10 литра каша.

Ферментацията започва след няколко часа. Всеки ден е редно да следите със захаромера колко захар е останала неферментирала и да мерите температурата на течността.

За да са точни показанията на захаромера, кашата се прецежда и тогава се мери захарното й съдържание.

Когато установите, че температурата вече е паднала до 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал.

Така температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание нула на захаромера.

След това

Изцеждате добре сока а плодът го пресовате - в домашни условия е добре да го сложите в тензух, да го завържете и да го притиснете отгоре с дъска и тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване. Плодът лесно загаря по дъното на казана при загряване на огъня.

Получената течност от оцеждането и пресоването слагате в казана за дестилация.

При дестилацията отделяте малко първоток и патоки, а ако дестилирате двукратно, тогава това правите при втората дестилация.

Получава се мека и приятна ракия с лек и хармоничен аромат на тиква. Получена по този начин тя почти не съдържа метилов алкохол.

Това е, защото твърдостта на плода се дължи и на пектина, който при ферментацията се разгражда и отделя метилов алкохол.

Ако сокът от изцеждането и пресоването оставите на студено да се избистри, тогава се получава хубаво плодово вино

А бихте могли след сваряването му да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - получава се много хубав и ароматен сок от тиква.

Желая ви успех.

При малки количества смачкването на плода може да стане с пасатор или мелачка.
При малки количества смачкването на плода може да стане с пасатор или мелачка.