И ако се прилага последователно, може да ни спести много ненужна работа и затруднения, пише beesnatural.com. Още древните египтяни и гърци са знаели колко е важно това разстояние да се спазва много стриктно, за да се осигури безпроблемна работа с пчелите. С тази статия искаме още веднъж да обърнем внимание за важността на пчелното разстояние, за да се избегнат ситуации, показани на снимките, споделят американските пчелари от Южна Аризона Ед и Дии Ласби.

Кръстосан градеж

Всеки начинаещ пчелар е имал неблагоразумието да остави по-голямо разстояние между рамките и при следващия преглед с разочарование да установи, че пчелите са удебелили питите или са направили кръстосан градеж. Впоследствие при вадене на удебелените рамки се достига до натискане на пчели или разтичане на запечатан мед. Последствията са неособено приятни - разгневени пчели и стимулиране на кражби.

Също така, ако изработката на корпусите и рамките не е достатъчно прецизна и пчелното разстояние от 8 мм не е спазено, пчелите много бързо надграждат празното разстояние, за да облекчат преминаването между рамките или корпусите. На двете снимки се вижда много ясно, че при изработката на корпусите пчелното разстояние не е спазено и пчелите са запълнили по-голямото разстояние между корпусите с восъчен градеж, в който са заложили търтеево пило и са складирали мед.

След отваряне на кошера, надграденият восък трябва да се почиства, за да се избегне смачкване на пчели при затваряне. По този начин работата се затруднява и се изразходва много повече време за преглед на такъв кошер. От друга страна, ако пчелното разстояние е спазено, както се вижда на илюстрацията, пчелите не надграждат и се работи много по-лесно и чисто.

Пчелно разстояние от 8 мм между рамките и между корпусите

Ако пчелно разстояние е спазено, работата се облекчава и семействата остават спокойни по време на прегледа. Много пчелари използват по-голямо разстояние между рамките в корпусите за мед (т.нар. магазини при системата Дадан-Блат). Тази практика е доста критикувана, затова е добре всеки сам да си изгради мнение. Системата на Ед и Дии Ласби използва еднакъв брой рамки с еднакво разстояние във всички корпуси, което улеснява взаимозаменяемостта. По този начин рамки, пълни с мед от горните корпуси, могат безпроблемно да се поставят в плодника, без да се притесняваме, че ще притиснем пчели, защото рамката с мед е удебелена. От друга страна, ако в плодника има прекалено много мед, можем да вдигнем рамки с мед в горните корпуси и да "отворим" място за майката да работи. По този начин се достига до важността да се спазват необходимите размери при изработката на инвентара. Също така е много важно пчелното разстояние да е предвидено при изработката както на корпусите, така и на рамките, като по този начин се осигурява необходимите 8 мм от всички страни - както между самите рамките, така и между рамките и стените на корпусите и между самите корпуси.

Практичен съвет от американските пчелари Ед и Дии Ласби:

При закупуване или поръчване на нов инвентар уверете се, че дърводелецът е запознат с важността за спазването на 8-милиметровото разстояние и е желателно лично да се убедите, че то е спазено. За целта е необходимо да разполагате както с корпусите, така и с рамките, които ще използвате.

Източник: www.magazinimker.de