Преди да започнем да се занимаваме с пчеларство, ни e нужно да разберем малко повече за пчелите - какъв точно е техният жизнен цикъл и какво се случва в пчелното семейство като цяло в течение на една пчеларска година, напомнят от www.beesnatural.com Необходимо е да уточним, че всъщност става дума за два живи организма - всяка индивидуална пчела (която не може да просъществува дълго сама за себе си) и пчелното семейство, като цялостен "суперорганизъм".

Жизнен цикъл на пчелата

Пчелите са една от трите "касти": пчела-майка, пчели-работнички и търтеи. Пчелата-майка е единствената пчела с репродуктивна функция, но дори с тази своя задача тя не може да се справи напълно сама. Тя излита само веднъж в брачен полет, който трае обикновено няколко дни, след което е готова да снася яйчица до края на своя живот. Пчелите-работнички, в зависимост от своята възраст, се грижат за пилото, градят рамки, почистват кошера, пазят входа на кошера или събират мед, пчелен прашец, вода или произвеждат прополис. Търтеите прекарват дните си в летене и посещение на т. нар. търтеeви общности, от ранен следобед до малко преди смрачаване. Техният живот преминава изпълнен с надежда, че ще срещнат поредната пчела-майка, която да ощастливят. Сега нека се спрем по-подробно на всеки един от представителите на трите касти, проследявайки го от малко яйчице до края на дните му.

Пчела-майка (царица)

Ще започнем с пчелата-майка, тъй като тя е основополагаща за живота в кошера, а там има една-единствена пчела-майка. Причините, поради които пчелите отглеждат пчела-майка са или

0 осиротяло семейство (пчелата-майка е загинала или не се е завърнала в кошера след брачния полет), тиха смяна (пчелата-майка живееща в кошера не оправдава очакванията на пчелното семейство - не снася достатъчно количество оплодени яйца – остaряла или е била леко притисната при манипулациите в кошера);

0 планирано предстоящо роене. Маточниците (килийките в които се развива пчелата майка) се намират на различно място и имат характерна форма в зависимост от причината за смяна.

Осиротяло семейство

Характеристиките на осиротял кошер са: в него няма пчела-майка, има малка наличност на открито пило и не се наблюдават неизлюпени яйца. Килийките, в които се отглежда и излюпва пчела-майка, се наричат маточници - те са с големината и формата на фъстъчена шушулка. В кошера маточникът (маточната килийка) се вижда разположен странично или на дъното на някоя от рамките. Ако пчелата-майка е загинала, пчелите започват да се грижат за млада ларва, хранейки я с големи количества пчелно млечице и построявайки голяма висяща килийка, в която ще израсне ларвата (маточник).

Тиха смяна

По време на тихата смяна, пчелите се опитват да сменят живеещата при тях пчела-майка, тъй като те я смятат за недостатъчно годна. Майката в този случай е вече на възраст 2-3 години и затова броят на снасяните оплодени яйца намалява или не произвежда достатъчното количество феромони (Queen Mandibular Pheromone = QMP), които дават на пчелното семейство представата, че в кошера има пчела-майка. Маточниците за тиха смяна обикновено са разположени на лицевата страна, около средата на питата.

Роене

Роевите маточници биват изграждани, за да се запази възпроизводството (репродуктивността) на пчелното семейство, в ролята му на "суперорганизъм". По този начин семейството създава нови семейства (пчелни колонии). Тези роеви маточници са разположени в долната част на рамката с пилото. Те лесно могат да бъдат забелязани чрез преглеждане на долната част на рамките. Ларвите, от които може да се излюпи добра пчела-майка, са всъщност току-що излюпени оплодени яйца. Това се случва 3 1/2 дни след деня на снасяне на яйцето. На 8 ден (за уголемени килийки с размер 5.4 мм) или на 7 ден (за килийки с естествен размер 4.9 мм), килийката ще бъде запечатана. На 16 ден (за големи килийки) или на 15 ден (за килийки с естествен размер) се появява пчелата-майка. Тя ще излети от кошера на 22 ден, ако времето позволи. На 25 ден, отново в зависимост от времето, тя ще извърши своя брачен полет и ще се оплоди с няколко търтеите, в продължение на няколко полета през следващите няколко дни. Към 28 ден вие можете да откриете излюпени яйца от младата плодовита пчела-майка. От този ден нататък, тя ще снася главно оплодени яйца (според природните условия и наличието на празни килийки), докато вече не й е възможно да прави това или докато пчелното семейство реши да рои на ново място и тя започне да снася яйца там. В природата майката живее две-три години, като в повечето случаи престава да снася яйца към третата година и бива подменена от пчелите-работнички. При роене старата пчела-майка излита заедно с първия рой, след като пчелите запечатат роевите маточници. Първичният рой винаги излита със старата майка и отнема голяма част от летящите пчели и запасите от мед. След 8 дни започва люпенето на младите (още неоплодени) пчели-майки, които излитат със следващите (евентуални) роеве, които се наричат вторични роеве.

Вторичните роеве винаги излитат с неоплодени майки и много често се събират по няколко – случва се да намери вторичен рой, закрепен на клон в който ще има няколко неоплодени майки.

Естествено има и изключения. Джей Смит е имал пчела-майка, на име Алис, която е продължавала да снася много добре в продължение на 7 години, обикновено в нормата е майката да бива сменена след 3 години.

Пчели-работнички

Развитието на яйцето, от което ще се излюпи пчела-работничка, е същото както развитието на яйцето, от което ще се излюпи пчела-майка. И двете първоначално биват хранени с пчелно млечице, но това на пчелата-работничка получава все по-малко и по-малко с напредване на дните до излюпването. И двете се излюпват на 3 1/2 ден, но пчелата-работничка се развива много по-бавно. От ден 3 1/2 докато килийката е запечатана, се нарича "окрито пило". Запечатването става на 9 ден (за големите килийки) или на 8 ден (за килийките с нормална големина). От деня на запечатване до деня на излюпване се нарича "запечатано пило". Новите пчели се излюпват на 21 ден (за големи килийки) или на 18 или 19 ден (за килийки с нормален размер).

Оттогава пчелите започват да гризат леко капачето на килийката, докато се освободят от нея и бъдат наречени "излюпено пило".

След като се излюпи, пчелата-работничка първо започва като пчела-кърмачка, която храни младите ларви (окритото пило). Първите 2 дни след излюпването си, пчелата работничка ще почиства килийките и ще топли пилото. Следващите 3 до 5 дни ще храни старите ларви.  От 6 до 10 ден ще храни младите ларви и ларвите на бъдещите пчели-майки (ако има такива). През периода от 1 ден, докато навърши 10 дни, пчелата работничка се нарича пчела-кърмачка. От 11 ден до 18 ден тя ще произвежда мед - все още няма да събира, но ще обработва нектар, като го взима от донеслите го от полето пчели-работнички и ще изгражда восъчни пити. От 19 до 21 ден пчелите-работнички ще се занимават с вентилиране и ще бъдат пчели-пазачи и почистващ персонал, който ще се занимава с хигиената на кошера и ще изхвърля боклука от него. От 11 до 21 ден те са домашни пчели. Oт 22 ден до края на живота им те са пчели-събирачки. Освен през зимата, обикновено пчелите-работнички живеят около 6 седмици или по-малко, работейки всеотдайно, докато крилцата им са прекалено увредени, за да летят.

Трябва да подчертаем, че пчелите работнички, отгледани в малки килийки (4.9 мм), хранени само с естествевнна храна (естествен пчелен мед и прашец) без използването на химични препарати и киселини са много по-устойчиви и могат да живеят значително по-дълго от горепосочените 6 седмици. Ако пчелата-майка има проблеми да снася яйца и не бъде заменена навреме, пчелата-работничка има способността да развие яйчници и да започне да снася яица. Обикновено това са търтеиви яйца, снесени по няколко в килийки за пчели-работнички. На това място е добре да споменем че има пчели (appis capensis), при който пчелите работнички са в състояние да започнат да снасят оплодени яйца. Това качество не е характерно за пчелите отглеждани в нашите географски райони и ако семействтото не успее навреме да се сдобие с пчела-майка то се превръща в търтовка.

Търтеи

Търтеите се развиват от неоплодени яйца. За тези от вас, които са се занимавали с генетика, тези яйца са хаплоидни, което значи, че притежават само един набор не-чифтни хромозоми, за разлика от пчелите-работнички, които са диплоидни - те имат чифтни хромозоми (двойно повече). Търтеите са по-къси и по-пълни, те имат огромни очи и нямат жило. Яйцето се излюпва на 3 1/2 ден. Килийката е затворена на 10 ден (за големите килийки) или на 9 ден (за килийки с естествен размер) и се излюпва на 24 ден (за големи килийки) или между 21 и 24 ден (при килийки с естествена големина). Пчелното семейство отглежда търтеи, когато има изобилие от ресурси, за да подсигурят голям брой търтеи, които да могат да оплодят пчелата-майка, ако е нужно. Не е известно все още дали търтеите имат и друга задача в кошера, но тъй като пчелното семейство отглежда около 10 000 и повече търтея на година, от които само 1-2 извършват брачен полет, се предполага, че те биха могли да имат и друга функция в кошера.

Бележка на редактора: На това място е добре да се споменат някой от допълнителните функции на търтеите:

0 терморегулация – затопляне и охлаждане на пилото;

0 хигиена и защита на семейството – търтеите привличат вредители и неприятели, като по този начин осигуряват безпроблемен живот за пчелите работнички. Като пример за това може да се покаже, че акара е атрактиран от търтеевото пило.
Търтеевото пило е разположено в краищата на пилото и понася риск от измръзване, нападение от неприятели и т.н.
Почти сигурно е, че търтеите имат доста повече функции и тепърва предстои да разберем още подробности за тяхната роля в пчелното семейство.
Когато ресурсите са ограничени, семейството изгонва търтеите навън от кошера и те умират от студ или от глад. През първите дни от живота им, търтеите измолват храна от пчелите-гледачки. По време на следващите дни те се хранят направо от отворените килийки с пило (където те обикновено се намират). След около седмица те започват да летят и да се ориентират наоколо. След около две седмици те редовно летят до така наречените "Зони на търтеева контентрация" (англ. Drone Cogregation Area), като прекарват там от ранен следобед до вечерта. Това за зони, в които търтеите се събират и където те обикновено оплождат пчелите-майки. Ако един търтей е достатъчно добър "късметлия", че да се съеши с пчела-майка, неговата "награда" се състои в това, че след това пчелата се захваща зараво за него, като изстръгва целия му полов апарат. Търтеят умира от това увреждане. Пчелата-майка съхранява спермата в специални контейнерчета в телцето си и я изпуска по малко върху снесените яйца, за да бъдат те оплодени. Когато спермата свърши, пчелата-майка не се съешва повече. Тя снася или само неоплодени яйца или спира да снася яйца и бива сменена.

Автор на текста: Майкъл Буш (http://www.bushfarms.com/bees.htm); Превод от английски език: П. Иванова, © 2013 г. Редакция и допълнения: К. Енчев