Аспергилозата е плeсенно заболяване, което засяга както пилото (каменно пило, сух гнилец), така и пчелите, а и човека и други животни (птици), обясняват специалистите от pchelite.free.bg. Причинителят му е широко разпространената в природата плесен Aspergillus flavus, чиито спори се внасят в кошера заедно с прашеца и нектара. Спорите не са особено устойчиви на загряване и химически средства.

При подходящи условия (преди всичко влажно гнездо и по-ниска температура, слаби семейства и пр.) от спорите се развива плесента. Видимите с просто око тънки разклоняващи се плесенни влакна (хифи) бързо обхващат части от питите, складирания там преащец, пчелни ларви, а понякога и още живи пчели.

Труповете на умрелите ларви бързо изсъхват и остават в килийките като твърди бучки (каменно пило) отначало с жълтеникав, а по-късно с мръсно зеленикав или черен цвят и лесно се изваждат от килийките.

При тръскане на пита с такива трупове се чува леко тракане, а във въздуха се вдига облаче от плесенни спори, образувани от излезлите по капачетата хифи с плодни тела.

ВНИМАНИЕ! Вдишването на спорите или попадането им в очите, носа, трахеята и бронхите предизвикват възпаление и пневмония, усложнения на туберкулоза и пр. Поради това налага се работещият с болни семейства да слага маска от навлажнена марля на носа и устата.

ПРОФИЛАКТИКА. За предпазване от аспергилоза семействата трябва да се отглеждат в сухи и стеснени гнезда през пролетта и зимата; да се избягват сенчести и влажни места за устройване на пчелина. Гнездата да се разширяват постепенно и съобразно с развитието на семействата и температурните условия.