Трябва да се знае, че отварянето на стари прашасали и с паяжини бутилки вино, престояли много години в избата, най-често носи разочарование, а не гордост.
Не всяко вино е способно да издържи проверката на времето, когато говорим за над 10-15 години.
Това важи в най-голяма степен за домашното производство, и особено за вината от директни сортове, които е най-добре да се изпиват в настоящата или най-късно в следващата година.
По принцип се знае, че червените вина стареят по-добре а за белите в повечето случаи това не се оказва вярно.
За да старее едно вино благородно в бутилката 15-20 и повече години, то трябва да е замислено за стареене още в лозето.
За това помагат по-добрите сортове, спазването на технологиите на отглеждане, и правилните резитби и още много неща.
И други фактори влияят на този процес, като технология на винифициране, вид на бъчвите, начин на съхраняване в бутилките и т.н.
В елитните изби всяка стъпка от лозето до бутилката е константа, докато у дома това трудно би могло да се постигне.
Все пак ето няколко полезни съвета за стопаните:
Топло лято с дълга и суха есен предполага вино с по-голям потенциал за стареене, но...
Ако е много горещо, гроздето узрява по-грубо или презрява и няма достатъчно киселини, които да балансират структурата на виното.
Годните за стареене червени вина като правило са по-танинови и екстрактни, с относително високо - над 13% - алкохолно съдържание. По-високите танини, киселини, захари и алкохол ги държат в по-добро здраве за известно време.
Ако виното е посредствено, няма как с времето да развие по-добри качества.
Десертните вина стареят по-добре от розетата. (ХФ)
За да старее едно вино благородно в бутилката 15-20 и повече години, то трябва да е замислено за стареене още в лозето
l Според специалистите червените
го правят по-добре, за белите не се мъчете
Не всяко вино старее
Коментари