Как да изберем място на пчелина е въпрос, който всеки пчелар трябва да си зададе, преди да се захване с отглеждането на пчелните семейства. Има някои изисквания, на които мястото на пчелина трябва да отговаря, напомня Николай Рачев на pchelarstvo.com.

На първо място е важно пчелинът да бъде създаден и разположен в центъра на район с достатъчно количество разнообразни диворастящи и културни медоносни растения, осигуряващи нектар от ранна пролет до късна есен. Мястото трябва да е запазено от ветрове и да има в близост чиста течаща вода, но да е далече от големи водни басейни.
Също така е важно има ли други пчелини в избрания район и как са разположени те. Между пчелина и медоносните растения по права линия не трябва да има други пчелини, защото връщащите се от паша пчели налитат в чужди кошери и добивът на пчелен мед намалява значително.
Трябва да бъде проучено и здравословното състояние на пчелните семейства в района – при наличие на масово заболели от американски гнилец избраното място да отпадне.
Пчелинът трябва да е далече от високоволтови съоръжения, захарни фабрики, промишлени предприятия, училища и детски градини.
Кошерите се подреждат в редове групово и шахматно. В редовете разстоянието между кошерите в реда е 2-3 метра , а между редовете 3-4 метра.
Кошерите трябва да се боядисват в светли цветове / бял, жълт , светлосин/.
В пчелина е хубаво да има поилка.
Установено е, че при средно благоприятни условия, каквито са у нас, максималният брой пчелни семейства в един пчелин е 40-50.
За предпочитане е пчелинът да се намира извън населено място. В селата са струпани голямо количество кошери и пашата е ограничена. Проблем е охраната заради кражбите на кошери.