Шест браншови организации днес обявиха позицията си за ОСП след 2020 г. и предупредиха, чеако не бъде разбит дисбаланса в субсидирането у нас, който продължава вече два програмни периода от членството ни в ЕС, след 5-6 години няма да имаме родни плодове и зеленчуци.

Националният съюз на градинарите, Асоциация "Български пипер", Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Българска асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Организация на производителите "Яблена Натура" представиха позицията си за наистина нова политика, която искат да бъде чута от МЗХГ в София, но и в ЕК в Брюксел.

Ще настояват за независим експертен анализ и икономическа обосновка, преди да бъде одобрена позицията на България за ОСП като цяло.

Пред в. "Български фермер" Мариана Милтенова, председател на съюза заяви, че позицията на шестте организации, се подкрепя вече и от нови. Всички те искат да се преборят с пазителите на статуквото у нас, и да започне да се работи за увеличаване на добавената стойност в земеделието.

Според тях СЕПП е крайно време да се прилага по нови начин - не на площ, а като процент от себестойността на произведена и реализирана продукция, казаха Милтенова и екип.

Подробности четете във вестник "Български фермер"