Сега след като приключи пчеларският сезон е време да се помисли за инвестиции в обновяване на техниката и подобряване и улесняване на добивния процес, напомнят специалистите от pchelarstvo.com.

Каква е най-подходящата центрофуга и как да изберем е въпрос с много отговори. Първо трябва да решим колко голяма да бъде центорфугата – съществуват различни по големина центофуги, които могат да центрофугират от 2 до 60 рамки. Най-приложима е 24-рамковата центрофуга. Тя може от 6 до 10 минути да пълни тенекия.
В зависимост от разположението на рамките центрофугите биват – хордиални, радиални и касетъчни. При хордиалните рамките се разполагат с широката си страна навън. Това дава възможност да се използва максимално центробежната сила при въртенето. Този вид центрофуги са много използвани при по-малки пчелини. Рамките трябва да се обръщат.

При радиалните рамките са разположени по следния начин: При тях няма нужда от обръщане на рамките, защото медът се отича от двете страни едновременно. Това е предпочитаният избор на повечето пчелари, тъй като този тип центрофуга е подходяща както за малки, така и за големи пчелини.

Третата възможност са касетъчните центрофуги: При тях отново няма нужда от обръщане на питите на ръка. При смяна на посоката на въртене се обръщат и касетите с питите и така се центрофугират от двете страни.

Друг критерий е дали центрофугата ще бъде ръчна или с мотор. Разбира се, ръчните центрофуги биха излезли по-евтино, но в дългосрочен план те не са подходящи за професионално пчеларство.
Трябва да могат да се регулират оборотите на автоматичната центрофуга.
Добре е, поставките за рамките да са разположени симетрично и рамките да са обхванати отвсякъде, за да не се местят по време на работа.
Колкото диаметърът е по-голям, толкова „по-спокойна“ е центрофугата по време на работа.
Добре е също така да се почиства лесно и да се разглобява.