Добрият мениджмънт на д-р Бойка Георгиева гарантира високи добиви на шафранов минзухар с доказани качества от лицензирани лаборатории, опериращи по цял свят

Жени Владинова

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Д-р Бойка Георгиева е хуманен лекар с магистратура и две специалности. Има интензивен стаж като клиницист 15 години, след който работи 20 и повече години във фармацевтичната индустрия. А последните 10 г. са свързани със създаването и изпитването на нови медикаменти в научноизследователска фирма в Кембридж, Великобритания. Изучаването на нови субстанции и лекарствени растения са част от работата й. Както е известно, съвременната фармацевтика в исторически план води началото си от използването и изучаването на лекарствени растения и билки. Така д-р Георгиева се "запознава" с растението Crocus Sativus с популярното название шафран. То провокира интереса й да продължи да го изучава. И когато открива, че в България имаме естествени, прекрасни условия като терени и климат за отглеждане на екзотичното растение, въодушевлението й е голямо. А защото в свободното си време е и любител-градинар, д-р Георгиева пробва с отглеждането му у нас и продължава стъпка по стъпка да разгадава изискванията на шафрана. Единствената й цел е да разбере как да му помогне да се приспособи максимално добре в български условия. Разбира се, това не е проблем за д-р Георгиева, тъй като през целия си професионален път се е занимавала активно с научна работа. Опитът й като професионалист, работил цял живот с научна литература, й позволява да знае къде да търси достоверна научна информация и, както тя самата казва, "къде да погледне и какво да прочете". Изчита огромно количество научна литература и открива, че в света има няколко големи центъра, в които екипи от авторитетни учени изучават именно това растение. Откривайки все повече и повече качества и полезни съставки на шафрана, които разширяват приложенията му в съвременната медицина и фармацевтика, както и в кулинарията, д-р Георгиева без колебание стартира частния си бизнес с отглеждането и производството на шафран в България.

Още за производството на шафран като семеен бизнес четете в новия брой на "Български фермер "  на 2 ноември.