Растенията изработват пигмент, който при определено осветление се превръща в син цвят, който много харесва на пчелите.
По всяка вероятност цветята подозират любовта на пчелите към синия цвят. Някои от тях в стремежа си да привлекат пчелите правят хитри трикове, като използват физичните закони за създаване на син ореол, съобщава Wtop.
Така нареченият хало ефект - атмосферно оптично явление, се проявява на пигментираните области на цветята. Когато слънчевата светлина попадне на микроскопичните вълни на тънките пигментирани повърхности, той се променя и се отразява във вид на син цвят.
И хората може да видят гало ефекта, като погледнат пигментираните области на цвете от определен ъгъл. Това могат да "правят" много видове лалета, някои видове божури и маргаритки, казва Едвидж Мойруд от Кеймбриджския университет.
В изследване, публикувано тази седмица в сп. Nature, Мойруд и други учени анализират повърхността на цветята, като използва изкуствени цветя за доказателство на това, че пчелите и земните пчели действително ги привлича синия цвят. Очите им много добре различават синия, жълтия и белия цвят.
Хибискусът например в основата на цвета си съдържа този тъмен пигмент, който при определено осветление става особено забележим за пчелите.