Изследванията на френски учени показаха, че планетата в близко време не е застрашена от продоволствен дефицит

Ръстът на населението на планетата поставя пред фермери, икономисти и политици задачата да се изяснят производствените възможности на Земята. И главният въпрос е ще може ли човечеството да си осигурява нужната храна.

Данните от патентите, като показатели за продуктивност

Френската изследователска група ENSTA ParisTech предостави възможност да се изясни този въпрос.

Учените се заеха да изучат реколтите от хибридната царевица в САЩ, като започват от 1985 година и да проанализират тяхната взаимовръзка с тенденциите, възникващи в отрасъла за разработка на биотехнически патенти. Патентите могат да се приемат, като показатели за продуктивността в производството на агропродукция.

В обществото по принцип съществуват притеснения, свързани с възможния дефицит на храна. Тази тенденция се наблюдава още от 1798 година, когато Томас Малтус е лансирал идеята, че нарастването на населението неизбежно ще изпревари нашата способност да произвеждаме храната си и това ще обрече хората на гладно съществуване. В значителна степен неговото предсказание беше опровергано от промишлената револючия, която значително подобри добивите.

Но производството на храна през XX век претърпя и други промени, в това число и така наречената "зелена" революция, която е резултат от голямото използване на пестициди и торове, а също и от повишената механизация в селското стопанство. Впоследствие това е дало тласък за по-добри добиви от много култури.

Биотехнологичната революция навлезе в живота на фермерите съвсем наскоро. Някои държави, и особено САЩ, убедени в предимствата на генното инженерство за увеличаване на добивите,активно използват тази иновация в своето производство. Други страни са настроени доста отрицателно.

Анализът на данните

Производството на хибридна царевица е важна част от хранителната промишленост на САЩ. Хибридите имат големи преимущества, спрямо родителските растения.

Данните от реколтите често се публикуват от производителите в патентни документи. Анализирайки тяхното съдържание, изследователската група търси данни, какво е повишението на добивите. Главната им задача е да установят доколко са ефективни биотехнологиите.

Важен източник са и отчетите на университетите, за които през 19 век правителството на САЩ е отделило земя, на която да провеждат изследвания и просто да отглеждат продукти за собствено ползване. Много учебни заведения и досега активно използват земята и публикуват отчети за реколтите. Преимуществото на подобни отчети е в това, че те съдържат данни за това какви семена са използвани, колко реколта е събрана и други детайли.

Резултатите от изследванията

Учените са събрали и анализирали материали от няколко университета от три щата - Охайо, Кентъки и Илинойс.

Сравнявайки патентните данни с реалните, получени от университетските отчети, изследователската група е дошла до извода, че показателите на добивите при царевицата например се подобряват с толкова бързи темпове (от 1,2% до 2,4% за година), докато населението на планетата расте с около 1,1% за година (населението на САЩ - с 0,8%).

Изследванията показаха, че планетата в близко време не е застрашена от продоволствен дефицит. Възможността да се изхранва е един от основните приоритети на човечеството, а проведените изследвания показват, как показателите за добивите могат да бъдат измерени и анализирани по примера на икономическа система, като тази в САЩ.