Сортът Султанина е безсеменен десертен сорт грозде, който е ценен от много любители по тази причина.

Популярен е много в Гърция, където се отглежда на големи площи за производство на стафиди, а в България е познат още и като Бяло едро без семе.

Той е основен за всички страни, които произвеждат стафиди.

Сортът е средно до късно зреещ. В южните райони на нашата страна узрява през втората половина на септември, а в северните - в началото на октомври.

Чувства се най-добре на асмовидна формировка

Лозите имат буен растеж, който обуславя и особеностите на резитба.

У нас в миналото е отглеждан като приземен Гюйо, но поради слаба родовитост тази формировка е изоставена и не се практикува, а сега се прилага смесена резитба.

Установено е, че Султанина плододава много добре на формировки, които имат много стара дървесина, каквито са и асмите.

Затова, особено в личните дворове и вили, най-подходящата формировка е асмовидното отглеждане със смесен тип резитба - чепове и плодни пръчки или стрелки.

Срещу изресяването трябва да се

прищипват леторастите

Това трябва да се прилага, като се щипва върха с 2-3 недоразвили листа по него.

Причина за това е буйният растеж, който предизвиква явлението изресяване на гроздовете.

Така че, който го отглежда, се налага да прилага тази зелена операция.

За да има търсеният ефект от нея, трябва да се прилага преди цъфтежа, след образуване на ягоридата.