Това е тяхна основна жизнена потребност

Мъжкият канар “разгръща” своята песен само когато чувства себе си уверен и в безопасност. В противен случай ревностно отстоява своята територия. Изберете клетката така, че канарчетата в нея свободно да прелитат от кацалка на кацалка

Всичко зависи от отреденото им от вас място.

Най-често собствениците се затрудняват с избора на място, където да поставят клетката. Специалистите съветват това да бъде някой тих, защитен от въздушни течения (дори в топлите летни дни) ъгъл. Пряката слънчева светлина е полезна за здравето и доброто настроение на пернатите ви любимци, но не повече от час-два сутрин. Ако вечер в стаята свети крушка, клетката трябва да бъде покрита с тъмен плат.

През есента и зимата се спазва строг светлинен режим от 7 до 17 ч.

И накрая - коя е подходящата височина, на която да разположите клетката. Опитът показва, че за да не се плашат и стряскат, канарчетата трябва да са на нивото на погледа на човека

Ако ги поставите ниско, те ще чувстват всеки минаващ край тях за огромна опасност. А ако са твърде високо, ще загубите връзката човек-птица с най-силния елемент - зрителния.

Редно е вашата клетка да бъде снабдена с подвижно дъно което може да покриете с чиста хартия или да посипете с чист речен пясък и лесно да почиствате.

Съдовете за вода пясък и минерали трябва да бъдат лесни за почистване и подмяна. Освен това трябва да са разположени така, че птичките да не ги зацапват.