Много валежи в периода на зреене на гроздето или прекалено напояване също влошават качеството на гроздето, а от там и на виното.

По принцип лозата е култура, която е устойчива на засушаване и нейните корени се простират на голяма дълбочина.

Те понякога достигат до 6 метра надолу в почвата.

При много валежи или прекомерно напояване те черпят усилено и по този начин лозата повишава своя добив, но това става за сметка на качеството на гроздето.

В Македония съм наблюдавал напояване на лози, което стопаните правят почти до гроздобера - тогава добивите достигат 2 до 3 тона от декар, но съответно качеството на гроздето вече не е толква високо. Такова грозде отговаря на изискванията за получаване на обикновени трапезни вина.

Затова един от съветите към лозарите е да прекратят напояването месец преди беритбата на грозде.