Листниците от клонките на горските и градинските дървета са много ценен груб фураж за козите през зимата. Той може да замести до половината от предвидения груб фураж за деня, т.е. 4-5 клонки с тегло 2 килограма.

Хранителната стойност на листниците е около 2 пъти по-малка от тази на сеното. Най-хранителна е акацията, следвана от върбата, леската, бряста, липата, дъба, ясена, клена, крушата, трепетликата, тополата и т.н. Независимо от вида най-хранителни са приготвените през юни и юли листници, докато клонките на дърветата са още нежни и не са напълно вдървесинели.

Клонките се режат на дължина 50-60 см при дебелина около 1 сантиметър. Колкото по-дебела е клонката, толкова хранителната й стойност е по-ниска. Листниците трябва да се сушат на сянка, като се изправят и събират на купи. От голямо значение е и съхранението на изсушените клонки. Трябва да са складирани така, че да не се мокрят.

Козите са изключително чисти животни и не посягат към замърсен фураж. Изсушените листа от дърветата са по-хранителни от листниците. Събраните през септември и добре изсушени на сянка дъбови листа по хранителност се доближават до ливадното сено. Козите ядат с желание листата само ако са чисти от пръст и не са гнили.