Каците, в които се накисват сливи, джанки и други плодове за ракия, както и грозде за вино и ракия, често се разяждат от малките бръмбари. Как да ги спасите? 

Дървоядите нападат сухи дървени съдове, затова минимум 2 пъти в годината те трябва да се преглеждат, както и да се съхраняват в проветриви помещения. Не бива да бъдат в досег с вече нападнати съдове.

Как да унищожите буболечките?

1-2 пъти в годината повърхностите да се натрият с кърпа, потопена в разтвор от натриев флуорид или натриев флуорофосфат, или да се намажат със смес от 100 тегловни части терпентин, 5 т.ч. восък и 3 т.ч. фенол.

От натриевия флуорид или натриевия флуорофосфат се слага 200-250 грама на кофа гореща вода. Разтворът се употребява след като изстине.

Как да унищожите личинките?

Заразените места се обработват с една от следните смеси:

- 3 т. ч. терпентин и 1 т.ч. газ или

- наситен разтвор на нафталин в бензин.

Полезно за любителите

При много малки отворчета се използва спринцовка, а може и пипетка.

Ако в заразения дървен съд за вино има малки отворчета от разяждане на дървояди, в тях сместта може да се вкара и с помощта машинна помпа.

Когато дупките са много на брой, цялата повърхност на съда се намазва с предложените смеси с помощта на четка. Старателно се напояват цепнатините и местата на снадките между вертикалните части на кацата.

Важно: За да не изтече или се изпари течността, след обработката отворите да се намажат с восък или парафин. Обработката се повтаря поне 2 пъти в течение на 20 дни. За да няма дъх пращината, преди поставяне на плода съдовете да се измиват неколкократно с топла вода и да изсъхнат добре.