Как се морят дървояди по каците

06 октомври 2017
В лозята
0
17946
Няма снимка
Днес може и да се продават и някои препарати за целта, но народните рецепти още се търсят усилено
1 2
 

Каците, в които се накисват сливи, джанки и други плодове за ракия, както и грозде за вино и ракия, често се разяждат от малките бръмбари. Как да ги спасите? 

Дървоядите нападат сухи дървени съдове, затова минимум 2 пъти в годината те трябва да се преглеждат, както и да се съхраняват в проветриви помещения. Не бива да бъдат в досег с вече нападнати съдове.

Как да унищожите буболечките?

1-2 пъти в годината повърхностите да се натрият с кърпа, потопена в разтвор от натриев флуорид или натриев флуорофосфат, или да се намажат със смес от 100 тегловни части терпентин, 5 т.ч. восък и 3 т.ч. фенол.

От натриевия флуорид или натриевия флуорофосфат се слага 200-250 грама на кофа гореща вода. Разтворът се употребява след като изстине.

Как да унищожите личинките?

Заразените места се обработват с една от следните смеси:

- 3 т. ч. терпентин и 1 т.ч. газ или

- наситен разтвор на нафталин в бензин.

Полезно за любителите

При много малки отворчета се използва спринцовка, а може и пипетка.

Ако в заразения дървен съд за вино има малки отворчета от разяждане на дървояди, в тях сместта може да се вкара и с помощта машинна помпа.

Когато дупките са много на брой, цялата повърхност на съда се намазва с предложените смеси с помощта на четка. Старателно се напояват цепнатините и местата на снадките между вертикалните части на кацата.

Важно: За да не изтече или се изпари течността, след обработката отворите да се намажат с восък или парафин. Обработката се повтаря поне 2 пъти в течение на 20 дни. За да няма дъх пращината, преди поставяне на плода съдовете да се измиват неколкократно с топла вода и да изсъхнат добре.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
8874
0

На пазара у нас се предлагат както серниста киселина 6%, така и калиев метабисулфит. Серният двуокис в тях се свързва с багрилната материя, вследствие на което мъстта избледнява.

7083
0

Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

17955
0

Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване или изплакване с вода.

28152
0

Какви грешки се допускат при производството За ракия с добри вкусови качества не забравяйте: Задължително проверявайте състоянието на джибрите. Ако са вкиснати и миришат на оцет,

38151
0

Важно е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно Вино се произвежда от прясно грозде, знаят добрите майстори. Но е важно и да знаем от кои сортове какво да очакваме и от кои сортове какво

Още от Фермер
45
0

Заради мастит много юници не доживяват до края на първата лактация Разходите за лечение са от 170 до над 800 евро Д-р Петер Цигер Иновационна група "Млякото на Хесен" Една трета от кравите в

198
0

Обикновената листна бълха вреди предимно по крушата, дори предпочита определени сортове, които са с дълъг и продължителен растеж на летораслите. Възрастната бълха има две форми - лятна и зимна.

153
0

Многогодишни наблюдения на Института по пчеларство показват, че пчелите от семейства, където гнездото е формирано преимуществено от стари тъмни пити, събират с 40-47 % мед по-малко,

126
0

Рязък ръст отбеляза пшеницата вчера в Чикаго. Подобен сценарий има и за соята, но поради покупките на ниска цена, която в началото на седмицата достигна най-ниското си ниво от 2008 г. насам.

153
0

Coceral Association преразгледа прогнозите си за реколтата от мека пшеница в Европа до значителен спад: 129,9 млн. тона спрямо 138,8 млн. тона, прогнозирано през юни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Американската група "Кис" обяви турнето "End of the Road World Tour", с което ще приключи 45-годишната си кариера, съобщи Контактмюзик. "Това ще е най-експлозивното ни и голямо шоу от всички досега. Ако ни обичате, елате да ни видите. Ако не сте ни гледали, това ще е моментът. Това ще е шоуто" - казаха музикантите на финала на телевизионния

Вече бившият вътрешен министър Валентин Радев се обърна към колегите си от МВР в социалните мрежи. Той сподели публикация във Фейсбук, в която изразява своята благодарност към тях. Ето целия текст: "Уважаеми служители на Министерството на вътрешните работи, За мен беше чест да служа с Вас през последната една година и няколко месеца!

С решение на Специализирания наказателен съд е било запорирано цялото имущество, което се води на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, обяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев, предаде БНР.  Запор ще бъде искан и за имуществото на собственика на "Винпром Каронбат", добави и главният прокурор Сотир Цацаров.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа