Танцът на пчелите е описан за първи път от Аристотел около 330 г. преди нашата ера. Немският професор по зооология Карл фон Фриш получава през 1973 г. получил Нобелова награда за епохалните си изследвания на танца на пчелите. В книгата книгата си "Езикът на танца и ориентацията на пчелите", издадена през 1967 г., той обобщава научните данни за общуването на медоносните пчели за 50 години изследвания. И тъй като медоносните пчели са обществени насекоми, които живеят на колонии,те трябва по някакъв начин да си взаимодействат. Пчелите го правят чрез миризми и определени движения на тялото с цел обмен на важна информация за източници на храна.

Пчелите изпълняват група движения, наричани въртелив танц. Те правят това, за да информират другите пчели-работнички за точното местонахождение на източниците на храна. Някои от тези места може да се намират на значително разстояние от кошера. Пчелите излитат от кошера в тъсене на нектар и цветен прашец. Ако търсенията им са успешни, те се връщат в кошера и изпълняват своя танц.

Отначало пчелата, издавайки с крилата си жужащ звук, се движи по права линия и енергично свива коремче. Характерът на танца, както и броят на колебанията с корем при движение по права линия, зависи от степента на възбуденост на долетялата пчела и следователно от отдалечеността на цветните растения от кошера.

Указвайки посоката на полета, пчелата усложнява своя танц, съгласувайки местоположението на тялото си със слънцето и показвайки на останалите пчели къде се намира храната.

Танцът на пчелите има вариации. Например характерът на танца се променя, ако източникът на храна се намира близо до кошера. Танцът с кръгови движения казва на другите пчели, че храната се намира в рамките на 50 м от кошера. Тези движения само предават посоката към източника на храна, а не разстоянието до него.

Друго движение получава наименованието сърповиден танц. Този танц съобщава, че разстоянието до източника на храна е от 50 до 150 м от кошера.

След като пчелата изпълни своя танц, тя може да сподели с другите пчели в семейството част от храната, която е намерила. Смята се, че пчелите го правят, за да предадат информация за качеството на хранителния продукт.

Освен танци пчелите използват миризмата на източника на храна за предаване на данни за него на другите пчели.