Навреме проверете има ли теч, напуквания и издатини... и действайте

Всички знаят, че смачканото грозде за ракия “втасва” най-добре в класическа каца, а ракията има съвсем друг вкус, когато сместа е ферментирала в пластмасови бидони.

Но дървените съдове с течение на времето загниват, напукват се, появяват се пробиви по тях и ако са много стари, се появяват и течове.

За целта се налага да се извърши спешна ревизия и ремонт. В какво се състои той?

Да се направи щателен оглед и да се открият, ако ги има, дефектите.

Налива се вода в съда и се държи поне един ден, за да се огледа хубаво дали и откъде има теч.

Заглажда се с абразивен диск и бормашина външната повърхност на стария дървен съд.

Ако се установят пробойни, се отбелязват местата, на които да се използва горещ битум за запушване.

Хубава работа върши полутечна маса битум с помощта на четка с твърд косъм и малка шпакла.

Със заглаждаща машина се заглаждат и местата, където има напуквания и издатини от загниване на дървото.

С такава машина също се обработва и горния ръб на кацата, ако има напуквания и загнивания.

Още една хитрина: При необходимост се пробиват отвори с автоматична бормашина, в които се навиват винтове за дърво, служещи за закрепване на метални планки - за тях се захващат панти, които да закрепят устойчиво капака на кацата. Това се прави, за да не падне капака и да открие кашата, ако е оставена да отлежава "сама" на вилата.