Зимуването е най-неблагоприятният период в живота на пчелите, съпътстван с тежки климатични условия, създавайки високи рискове за тях и тяхното оцеляване. Съвременните методи за отглеждане на пчели и повишаването на добивите от стокова продукция повишава тяхната експлоатация през активния сезон, затова намесата на пчеларя е неминуема за осигуряването на най-добрите условия за добро зимуване на пчелните семейства.
На първо място е здравният статус – извършване на мероприятия за профилактика на паразитни заболявания и установяване на липса на бактериални и вирусни заболявания. Те са изключително важни и трябва да се извършат в оказания срок за да се постигне максимален ефект.
Запазване на пчелната колония в добро състояние и с добър възрастов състав, с който да посрещнат зимните месеци.

Кои са основните дейности, свързани със запазване на добра яйценосна дейност на пчелната майка в последните месеци от пчеларския сезон - втората половина на август и септември. Практиките са различни подхранване на пчелните семейства с различни видове храни на течна или твърда основа /у нас широко се прилага подхранване с течни храни /, храни с протеини и минерални добавки.
Повишаване на хранителните запаси / мед /. Медът е най–добрата храна за пчелите, но когато тя не достига или е не благоприятна за зимуване /манов мед /, е необходимо да се подаде заменяща храна. Желателно е да се ползват продукти с доказан произход и качество.
Стесняване и оптимизиране на пчелните гнезда. Пчелните семейства се стесняват на толкова пити, колкото покриват пчелите, подреждат се питите с мед, ако е необходимо. Стесняват се прелките и се поставят мишепредпазитили.
Последен преглед преди заземяване. Преценка за състоянието на пчелното семейство: позиция в кошера, състояние на хранителните ресурси, обем от пчели, който ще зимува, наличие или липса на късно пило, състояние на белтъчните запаси /прашец/.
Всички представени дейности дотук са изключително важни за зимуването на пчелното семейство. Последният преглед дава най-много информация на пчеларя какво реално му предстои през зимата, много често възникват различни въпроси:
0 Трябва ли да подавам храна през зимата.
0 Откога да започна да подавам храна на семействата през зимата.
0 Подаването на храна ще стартира ли създаване на пило в семействата. 
0 Храните изтощават ли пчелите.
На всички тези въпроси има отговор, но той зависи от състоянието на пчелното семейството и как е било подготвено то за зимуване.
1. Храненето на пчелите през зимния сезон със специализирани храни може да се практикува по време на целия период на зимуване.
2. Конкретни срокове за подаване на тестови храни няма - в повечето случаи се прави по преценка на пчеларя.