Има го в технологията на БАСФ, трябва защитата на посевите да започне още наесен, кои са най-важните срокове, които не бива да бъдат пропуснати от фермерите

Диана Ванчева

Как Германия - държавата на рапицата, от 1971 година до 2013 година успява да удвои добивите си и те да достигнат 600 кг от декар.

Това обясни на фермерите у нас, събрали се на техническа среща на БАСФ в Стара Загора, Ася Йорданова - рз експерт и представител на отдел "Растителна защита" за Южна България.

Тя цитира, че при тази култура е много важно да се спазва

Закона за минимума на който и днес се опират германските специалисти и производители и на който БАСФ обръща внимание при тази култура.

Законът всъщност стъпва на това, че съществуването и развитието на всеки организъм или група организми зависи от комплекса екологични фактори на екотопа. Има случаи обаче, когато независимо от наличието на всички екологични фактори за развитието на организмите, само един от тях, ако е в недостиг, се явява като силен лимитиращ фактор на минимума.

При отглеждането на рапица това важи с пълна сила и на практика може да изглежда така: Дори да са спазени всички необходими фактори като равно сеитбено легло, оптимално торене, контролирани насекоми и някои видове плевели, успешно вкореняване, контрол над болестите, добро презимуване...

Накрая добивът пак може да бъде сразен само от един пропуск, изглеждащ иначе невинен - например допуснати лайка или подрумче в посева.

Обяснено така образно на производителите, това им показва как биха могли да планират и почти идеален обем продукция от декар...Но, ако спазят всичко от технологията и не пропуснат дори само една-единствена грижа.

Затова е най-важно рз мерките да бъдат целево избрани за цялата вегетация, наблегна Ася Йорданова.

Тя разясни, че широкият спектър и гъвкавостта на продуктовата гама на БАСФ при рапица може да гарантира това да не се случва.

Компанията има пълно портфолио, което предлага и допълнителни индивидуални решения, които ограничават влиянието на повечето изредени лимитиращи фактори.

Всъщност БАСФ се гордее с внедрената си у нас Клиърфийлд технология в рапица.

Защото тя предлага нова генетика високодобивни Клиърфийлд хибриди от партньорите - семенарските компании и към тях

Клеранда - най-широкоспектърният вегетационен хербицид, единствен с почвено действие

Едно хербицидно третиране с него стига за контрол на всички плевели и осигурява възможно най-чисти полета през есента и напролет.

Затова се оказва, че именно тази технология у нас продължава да завзема нови площи и вече се прилага в над половин милион декара.

Ако се върнем на лайката и подрумчето, които са широко разпространени в рапицата, те наистина могат да сринат добива с немалък процент.

Хербицидът Клеранда обаче ги контролира напълно, стига производителят да е спазил тяхната фаза на развитие и оптималния момент на третиране.

Съвет на БАСФ:

Фермерите трябва да имат предвид, че това трябва да стане, когато те са най-чувствителни - във фаза до 2-4 лист. В тази фаза 150 мл/дка Клеранда е достатъчна доза.

Ася Йорданова заостри вниманието на фермерите и за друг важен момент - при рапицата не бива да изчакват да поникнат всички плевели в рапичното поле, защото тогава рискуват голяма част от лайката и подрумчето да са вече прераснали.

За лайката тя специално предупреди, че е плевел, който трудно и късно се вижда и много често появата му се изпуска.

Рецептата на БАСФ за другите плевелни съобщества също изисква точното време.

Мъртва коприва и великденче трябва да се третират от 2-и до 4-и лист, а синап, дива, ряпа и други кръстоцветни са чувствителни до своя цъфтеж.

За житните плевели и самосевките от житни фазата за пръскане с Клеранда е 3-5 лист.

Що се отнася до най-опасния паразит - синя китка, който поразява рапицата у нас с две свои раси, способни да компрометират до 50% от добива, добрата новина е, че Клиърфийлд технологията може да го контролира.

Това става също с употребата на Клеранда през пролетта, което доказаха и проведени технически опити в Аграрния университет в Пловдив. Затова не е преувеличено да се каже, че само Клиърфийлд технологията е решение срещу синята китка.

БАСФ представи и последващите действия за борба със самосевките от рапица в следващата култура.

За тях отговорът е група от препоръчителни мероприятия, които намаляват разпиляването на семена и осигуряват навремемен контрол при поникване.

При следващи култури, като пшеница и ечемик, се препоръчва употребата на 2,4 Д-съдържащ продукт заедно с противошироколистния хербицид.

У нас, там където плевелните общности не налагат непременно Клиърфийлд технологията, българските производители продължават с успех да прилагат конвенционалната.

При нея хербицидът Бутизан се справя отлично с едногодишните житни и широколистни плевели.

Той се отличава с най-добрата фотостабилност и дори приложен при по-сухи условия запазва силата си, за да я прояви при появата на влага. Дава чист старт на културата и по-чисти полета напролет, когато с него е третирано след сеитба, преди поникване.

За контрол на житните плевели и самосевките от пшеница и ечемик пък е достатъчен Стратос Ултра.

Той действа като по учебник, казват експертите на БАСФ и фермери.

Има безупречен ефект, висока селективност и пълно системно действие, усвоява се до един час след третирането.

Растежните регулатори и фунгициди са хитът при рапицата

Карикс регулира растежа на културата, защото съдържа чист растежен регулатор и фунгицид.

Той увеличава устойчивостта срещу замръзване през зимата, предпазва вегетационния връх и насочва енергията на растенията от надземните части към корените. Заздравява ги, а освен това увеличава с 30% делът на фините корени, които пък усвояват повече хранителни вещества.

Още от есента продуктът прави по листата гланциран филм, за да не се задържа вода, която при минусови температури да замръзва и да уврежда тъканите. Така фермерът е по-спокоен от есенните замръзи, които не са рядкост.

Гъбният патоген фома също се контролира най-добре наесен с Карикс. А иначе той много бързо атакува младите листа при температура около 15 градуса и висока въздушна влажност, което става често у нас. Оптималната фаза за приложение на Карикс е от 4-и до 6-и лист на рапицата.

Другият мощен фунгицид с растежно-регулаторно действие е Карамба - гарантира здрав посев с много мощна коренова система

Той закалява растенията като повишава тяхната студоустойчивост.

Благодарение на него посевите стават такива, каквито фермерите ги искат - ниски и плътни със здрави стъбла и рано контролирани болести.

И срещу измръзване, и срещу ранни болести Карикс и Карамба са сигурна защита на рапичния посев. Те го спасяват и от неприятното полягане напролет.

Срещу болести, стрес и срещу преждевременно разпукване на шушулките, което е един пагубен дефект, най-добър е премиум фунгицидът Пиктор от концепцията AgCelence.

В България няколко години подред бе доказано, че благодарение на действието му срещу болести и подобряване на физиологията, добивите са се повишили средно с 15%.

Тъй като рапицата е апетитна култура и за насекомите, срещу тях има 3 сигурни инсектицида в портфолиото на компанията.

Магеос е най-новият препарат срещу неприятелите. Той е в удобна формулация от гранули, разтворими до 4 минути с бързо инициално действие. Регистриран е вече срещу 17 неприятеля в 22 култури.

Вазтак Нов има отличен контрол над важните неприятели - контролира техните ларви, нимфи и възрастни. Трябва да се избере тогава, когато се налага много бързо да се реагира.

Дурсбан е избиран заради дългото действие-14-20 дни, фумигиращо /и чрез изпаренията/ и широк спектър - ефикасен е срещу икономически важните инсекти.

Промоциите за есен 2017 са атрактивни:

Клеранда е с 10% по-ниска цена още от 10 юли

Бутизан е с с 15% по-ниска цена от 15 юли

За всеки 15 л Карикс или Карамба фермерите получават 1 л Вазтак Нов безплатно

За всеки 100 л Карикс или Карамба фермерите получават 5 л също Карикс или Карамба като продуктов бонус.

Най-важните съвети

Обърнете внимание на доброто есенно развитие на посева. Добивният потенциал силно намалява, ако рапицата преди зимата е образувала по-малко от 8 листа.

Диаметърът на кореновата шийка трябва да достигне през късна есен 12-18 мм.

От корените зависи почти всичко - това е единствената култура, която още в годината на сеитбата се вкоренява в почвата на дълбочина 40-90 см. и тези корени почти напълно се запазват през зимата. Затова мощната и дълбока коренова система е от решаващо значение за добива от нея.

Световни данни за пазара

Рапицата в страните от ЕС-28 е маслодайна култура номер 1.

Тя е изгодна при действащите пазарни условия.

ЕС-28 произвежда 20-24 млн.т. рапица и изпреварва Канада, която е най-значимият производител с 16-18 млн.тона.

Но запасите на ЕС намаляват, а недостатъчното предлагане обуславя високо търсене.

При месечно потребление в ЕС около 2 млн.тона, наличностите за доставки се оказват недостатъчни. Очаква се от реколта 2017 г. предлагането да е недостатъчно, което ще обуславя търсене.