Мързелива лютеница

13 септември 2017
Кулинария
0
52281
 

Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол, 1 1/4 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 1/2 връзки магданоз, подправки по желание (черен пипер, кимион и др.), по желание можете да добавите и няколко люти чушки

Приготвяне: Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите се попарват за 3-4 минути във вряща вода и се обелват. След това се нарязват на едри парчета и също леко се посоляват. Оставете ги на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната. През това време измийте и почистете чушките и морковите и ги нарежете на парчета.

Лукът се почиства и нарязва на парчета. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцетът не са задължителни и можете да ги пропуснете. Те не се усещат, понеже се изпаряват, но придават неповторим вкус на лютеничката.

Захарта по рецепта е 1 ч.чаша, но ако слагате повече моркови, тази захар може да ви дойде в повече. Цялата смес се обърква добре и се слага във фурната, за да се пече. Градусите трябва да са на максимум.

Тавата се поставя на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата. Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбърквате 2-3 пъти.

Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 минути. Сега е моментът и да добавите черен пипер, кимион или др. подправка по ваш вкус.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците.

Ако гъстотата не ви хареса, сложете отново тавата във фурната и печете още малко. Изчакайте зеленчуците да изстинат и тогава пасирайте.

След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Ако не харесвате парченцата магданоз из лютеницата, сложете го преди пасирането. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница. Да ви е сладко! (ХФ)

Мързелива лютеница

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
5364
0

Плодовете се пасират, добавя се захар Продукти: 3 кг праскови, добре узрели, килограм захар. Начин на приготвяне: Прасковите се обелват, почистват се от костилките и се попарват с вряла вода.

6417
0

Предварително се обезкостява Необходими продукти: Едно пиле, 200 г кашкавал, 4 яйца, чашка брашно, чаена чаша растително масло, връзка магданоз, нарязан на ситно, сол и черен пипер на вкус.

12951
0

Престояват осолени докато добре се отцеди сокът им Необходими продукти: Патладжани - 200 г, лук - 20 г, домати - 50 г, кълцано телешко месо или телешка кайма - 90 г, олио - 25 г, чесън, магданоз,

8325
0

Приготвя се също и специален сироп, който се вари Необходими продукти: 500 г бяло грозде, килограм захар, чаена лъжичка лимонена киселина, индрише. Начин на приготвяне: Избира се добре узряло бяло

20853
0

Може да се приготви със сини сливи, грозде или кайсии, а ако не разполагате с пресни плодове - със стафиди или различни конфитюри. Продукти: 2 яйца, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч.

Още от Фермер
279
0

Океаните могат да осигурят продукти за 700 млн. порции дневно l 15 процента от животинския протеин са в тях, напомнят от международната екологична организация Oceana Европа провежда правилна

432
0

Общата аграрна политика на ЕС след 2020 г. не би могла да е същата като досега по никакъв начин, и реформата й не може да е като предишната. Определено ще се наложи да е по-модерна, по-иновативна,

891
0

Това са определящи фактори за ефективността на сектора Проф. Десимир Неделчев Освен правилния избор на порода за ефективното производство на овче мляко с цел реализиране на устойчиви печалби за

549
0

„Българският земеделски сектор е на много добро ниво по отношение позиции и анализ на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието,

657
0

ДФ „Земеделие“ информира животновъдите, че приемът на заявления за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичният капитан на националния отбор на България Стилиян Петров е на път на 38 г. да се завърне във футбола. Бившият халф на “Монтана”, ЦСКА, шотландския гранд “Селтик и английския “Астън Вила” разкри след демонстратитвния мач на Христо Стоичков в Стара Загора между звезден отбор на Камата и ветерани на “Барселона”,

Папагалчето Бъди е поръчало комплект подаръчни кутии за 10 паунда чрез домашната система „Алекса“ на „Амазон“, която се контролира с гласови команди, предаде "Дарик". Необичайната покупка е предизвикала разследване в дома на Корин Преториус в Югоизточен Лондон. Но след като е изключила от списъка със заподозрените своя съпруг и син,

Учителят от гимназията в Садово, когото ученик би с дървен кол, разказа за инцидента пред Би Ти Ви. Преподавателят по английски език Антон Велков започва с подробностите за инцидента от вторник – излязъл в коридора, защото ученици вдигали шум. Твърди че не е обиждал, нито е предизвикал 17-годишния Атанас Георгиев да го нападне.

Отговор:Описаните симптоми може да се причиняват от бактериално или гъбно заболяване, а защо не и от комбинация от две или повече, но най -вероятно става въпрос за сиво гниене. Характерно за заболяването е...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.