Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол, 1 1/4 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 1/2 връзки магданоз, подправки по желание (черен пипер, кимион и др.), по желание можете да добавите и няколко люти чушки

Приготвяне: Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите се попарват за 3-4 минути във вряща вода и се обелват. След това се нарязват на едри парчета и също леко се посоляват. Оставете ги на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната. През това време измийте и почистете чушките и морковите и ги нарежете на парчета.

Лукът се почиства и нарязва на парчета. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцетът не са задължителни и можете да ги пропуснете. Те не се усещат, понеже се изпаряват, но придават неповторим вкус на лютеничката.

Захарта по рецепта е 1 ч.чаша, но ако слагате повече моркови, тази захар може да ви дойде в повече. Цялата смес се обърква добре и се слага във фурната, за да се пече. Градусите трябва да са на максимум.

Тавата се поставя на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата. Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбърквате 2-3 пъти.

Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 минути. Сега е моментът и да добавите черен пипер, кимион или др. подправка по ваш вкус.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците.

Ако гъстотата не ви хареса, сложете отново тавата във фурната и печете още малко. Изчакайте зеленчуците да изстинат и тогава пасирайте.

След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Ако не харесвате парченцата магданоз из лютеницата, сложете го преди пасирането. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница. Да ви е сладко! (ХФ)

Мързелива лютеница