Мързелива лютеница

13 септември 2017
Кулинария
0
72882
 

Продукти за една доза: Около 3 кг червени чушки (може да има и зелени измежду тях), 2 кг домати, 1 кг патладжан, 600 гр моркови, 2-3 глави кромид лук, 2/3 ч.ч. захар, 1/3 ч.ч. оцет, 1/3 ч.ч. червено вино, 3 с.л. сол, 1 1/4 ч.ч. олио, 1 глава чесън, 1 1/2 връзки магданоз, подправки по желание (черен пипер, кимион и др.), по желание можете да добавите и няколко люти чушки

Приготвяне: Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите се попарват за 3-4 минути във вряща вода и се обелват. След това се нарязват на едри парчета и също леко се посоляват. Оставете ги на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която никак не е малко и ще трябва така или иначе да се изпари във фурната. През това време измийте и почистете чушките и морковите и ги нарежете на парчета.

Лукът се почиства и нарязва на парчета. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Виното и оцетът не са задължителни и можете да ги пропуснете. Те не се усещат, понеже се изпаряват, но придават неповторим вкус на лютеничката.

Захарта по рецепта е 1 ч.чаша, но ако слагате повече моркови, тази захар може да ви дойде в повече. Цялата смес се обърква добре и се слага във фурната, за да се пече. Градусите трябва да са на максимум.

Тавата се поставя на средна скара и се покрива с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. Фолиото не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата от зеленчуците да се изпарява. Просто сложете листа свободно над тавата. Печете, докато сместа остане на мазнина, като разбърквате 2-3 пъти.

Печенето отнема около 2-3 часа в зависимост от градусите, тавата и водното съдържание на зеленчуците. Когато сместа е останала почти само на мазнина, махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 минути. Сега е моментът и да добавите черен пипер, кимион или др. подправка по ваш вкус.

Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците.

Ако гъстотата не ви хареса, сложете отново тавата във фурната и печете още малко. Изчакайте зеленчуците да изстинат и тогава пасирайте.

След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Ако не харесвате парченцата магданоз из лютеницата, сложете го преди пасирането. Готовата пасирана смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете, обърнете бурканите с капачката надолу и ще имате за зимата 10 буркана страхотна лютеница. Да ви е сладко! (ХФ)

Мързелива лютеница

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Кулинария
4005
0

Подукти: 8-12 листа лазаня, 1 голяма глава лук, 2 чушки, 300 г гъби, 200 мл домати със сос, 70 г маслини, 1 чаена лъжичка провансалски билки, растително масло, кетчуп,

19719
0

Продукти: За тестото: 1 ч.л. брашно, 150 г орехи, 150 г захар, 4 белтъка, щипка сол и лимонена киселина; За крема: 80 + 30 + 5 г черен шоколад, 1 суп. лъж. пудра захар, 300 мл сладкарска сметана.

6480
0

Продукти: 270 г брашно, 2 суп. лъж. какао на прах, захар (100 грама за тесто и 4 супени лъжици за пълнежа), 100 г разтопено масло, 100 г разтопен тъмен шоколад, 200 мл кефир,

12924
0

Продукти: 500 г пилешко филе, 1 глава лук, яйце, 3 скилидки чесън, 200 мл сметана, 150 г кашкавал Приготвяне: Пилешкото филе трябва да бъде леко начукано и ситно нарязано.

14184
0

Продукти: 140 г меко масло, 3/4 ч. чаша захар, 3 яйца, 1/2 ч. лъж. ванилия, 200 г пресято брашно, 1/4 ч. л. сол, 2 ч.л. бакпулвер, 1/3 чаша течен шоколад Nutella Приготвяне: Загрейте фурната до

Още от Фермер
3258
0

Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри българския щанд на Международното

3087
0

Първите слънчеви дни напомнят на пчеларите, че е време да прегледат кошерите и да помислят за третиране на пчелите срещу най-значимите и често срещани заболявания – вароатоза и нозематоза,

1413
0

Президентът на Франция Еманюел Макрон бе освиркан днес на годишното селскостопанско изложение в Париж - белег за напрежението, обхванало аграрния сектор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

3078
0

Министър-председателят Бойко Борисов възложи на Държавната агенция “Национална сигурност” и Националната агенция по приходите да направят пълна проверка на сделката по продажбата на

21960
0

Студент от Аризона намира на улицата малко кученце и моли родителите си да го гледат. Те го кръщават Нео и решават, че е много миличко. Обаче още отначало забелязват,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Скъпи, заключи ли вратата преди лягане? - Заключих. - Дръпна ли френското резе? - Дръпнах. - Постави ли холандския лост? - Поставих. - Заключи ли английския катинар? - Заключих. - А верижката сложи ли? - Забравих. - Браво! Значи, крадци, влизайте, грабете ни! *** В тъмна уличка една жена е спряна от крадец: - Събличай се!

Три пъти играе Дон Жуан, покорява жените с вътрешна красота Актьорът Марин Янев навърши 75 г. Чувства се като човек, който не е първият, няма и да е последният, който влиза в достолепна възраст. Все още вярва, че има хоризонт, макар че никой не е стигнал до него. Дълбоко вярва, че Годо го има, знае, че няма да дойде,

Военните лекари били изключително важни за воюващия с години Юлий Цезар Как се лекували древните римляни? И как e било организирано здравеопазването в империята преди 2 хилядолетия? Оказва се, че общопрактикуващият лекар от рода на джипито съвсем не е модерна измислица. С подобен вид лечители разполагали и в Древния Рим – през 142 г. сл. Хр.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.