БМП стопанисва 19 хил. дка в землищата на Роман и Ябланица, които не са много подходящи за земеделие

Ваня Велинска гр. Роман

Продължаваме представянето на успешни млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите родители.

Те са второто поколение фермери след демократичните промени, връщането на земята и полагането на основите на пазарното стопанство. Те са млади и амбициозни, непрекъснато се учат, за да са по-успешни. Те вече градят съвременни стопанства, въвеждат нови технологии и правят модерно земеделие.

Отдавна земеделието не е само агрономия, а комплекс от много други фактори, сред които финансите са определящи за успешното ръководене на едно стопанството. Затова не ни учудва фактът, че много млади хора, които са завършили икономика се насочват към агробизнеса. Такъв е случая с Мартин Борисов, който от 14 години управлява БМП груп. Всъщност спокойно може да включим Мартин към успешните второ поколение фермери, тъй като целият му живот е свързан със земеделието - сега, като производител, а преди това, като помощник на баща си Пламен, който от 40 г. работи в тази сфера.

Завърших финанси и банково дело, специалности, които на пръв поглед изглеждат далеч от земеделието, но всъщност не е точно така, разказва Мартин Борисов. В съвременните условия, за да си успешен, трябва да си не само агроном, но и финансист, юрист, и т.н., и т.н. Така че това, което учих, е от голяма полза за бизнеса, с който се занимавам. А колкото до агрономията, там всичко се учи в движение. Науката е много динамична, практиката е най-добрият учител, а и често придобиваме опит на принципа "Проба-грешка"

Историята започва през 2003 г., с обработването на земи в землищата на Роман и Ябланица. През годините фирмата достига до 30 хил. дка, като арендува земи и в Добруджа, но по-късно преценяват, че предпочитат стопанството им да е съсредоточено на едно място. Сега БМП стопанисва 19 хил. дка, като отглежда традиционните полски култури - пшеница, ечемик, рапица, царевица и слънчоглед.

Започнахме жътвата на 1 юли, като предишния ден направихме празничен водосвет по повод новата жътвената кампания, споделя Мартин Борисов. Всъщност празнувахме няколко кръгли годишнини, които за нас са много важни. Имаме нов комбайн, а от години не сме купували нов комбайн. Придобихме базата, в която работим от много години, и която е била собственост на някогашното АПК. В него преди 40 г. баща ми е постъпил като млада агроном, и тогава е била първата му жътва. Пред 1997 г. пък, когато вече се е занимавал и с търговия, той е внесъл 28 комбайни Claas, като една от машините е била за неговото стопанство, а ключът за нея е бил връчен на Веселин Василев, същият механизатор, на който даваме ключа от нов комбайн сега. Така че поводи за празник наистина има.

За съжаления след старта на жътвата, се наложи тя да се преустанови заради бурите и обилни валежи, които паднаха в цялата страна, а на места придружени и с градушки. Резултатите в стопанството са очаквани около 550 кг.

За тази година, когато условията не винаги бяха много благоприятни, добивите са прилични

Колкото до качеството - от стопанството са доволни. Взетите проби, още в началото на жътвата, показват много добри качествени показатели.

В началото на кампанията цените бяха сравнително добри, дори над очакваните, около 250-260 лв. от място, което за нашия район е приемлива цена, коментира Мартин Борисов. Разбира се, има промени в цените, но така е всяка година.

Колкото до равносметката, трудно е да се дава обобщение. При всяко стопанство ще е различно - в зависимост от вложените средства.

Като финансист, Мартин коментира, че икономическата страна в БМП груп е много важна.

Вложените разходи по отглеждането на културите трябва да се възстановят

Отглеждаме пшеница на 8500 дка, което е почти половината от площите ни, а и културата си остава най-значима в стопанството ни, затова грижите за нея са трябва да са на отлично ниво, разяснява Мартин Борисов.

Сортовете, които засяват са българският Енола, а от чуждите залагат на френската селекция. Споделят, че харесват нашите сортове, но показват доста големи разлики, а вече се гледат и икономическите показатели.

Зърното съхраняват в собствени зърнобази, като продават на по-късен етап, когато има по-добри цени.

Мартин връчва ключа от новия комбайн на Веселин Василев
Мартин връчва ключа от новия комбайн на Веселин Василев